V združenju so zaskrbljeni in pretreseni nad napovedmi, da bi lahko nadaljnje naraščanje števila covidnih bolnikov vodilo v krčenje onkoloških programov. Foto: MMC RTV SLO
V združenju so zaskrbljeni in pretreseni nad napovedmi, da bi lahko nadaljnje naraščanje števila covidnih bolnikov vodilo v krčenje onkoloških programov. Foto: MMC RTV SLO

Novice o čedalje bolj zaostrenih razmerah v slovenskih bolnišnicah, pomanjkanju intenzivnih postelj in zdravstvenega kadra v združenju spremljajo z veliko zaskrbljenostjo.

Čeprav je obravnava bolnikov z rakom kljub epidemiji potekala nemoteno z izjemo presejalnih programov za zgodnje odkrivanje raka v prvem valu epidemije, v Sloveniji trenutno zaznavamo okoli 10-odstotni upad novopostavljenih diagnoz in napotnic za onkološko obravnavo v primerjavi z obdobjem pred epidemijo, so opozorili v sporočilu za javnost.

Zamude v diagnostiki in zdravljenju raka pomenijo odkrivanje bolezni v poznejših stadijih in posledično agresivnejše zdravljenje ter slabše izide zdravljenja. "Bolniki z rakom zato preprosto ne morejo čakati na obravnavo, saj jim lahko vsake prestavitve in zamude pri diagnostiki, operacijah in drugih oblikah zdravljenja povzročijo nepopravljive posledice," so opozorili.

V združenju so zaskrbljeni in pretreseni nad napovedmi, da bi lahko nadaljnje naraščanje števila covidnih bolnikov vodilo v krčenje onkoloških programov. Odločevalce zato pozivajo, da tudi v pričujoči zdravstveni krizi v največji mogoči meri zagotovijo nemoteno onkološko obravnavo bolnikov z rakom.

Sorodna novica Odškodnine za hude zaplete po cepljenju. Komu pripadajo, bo odredila posebna komisija

Sodržavljane pa prosijo, da poskrbijo za svoje zdravje in zdravje drugih, še posebej kroničnih bolnikov, ki so zaradi zahtevnih zdravljenj in oslabljenega imunskega sistema še posebej izpostavljeni hujšim zapletom ob okužbi z novim koronavirusom. Pozivajo jih k spoštovanju ukrepov in cepljenju cepijo.

"Naj epidemijo covida-19 izrine epidemija solidarnosti in človečnosti," še pozivajo v združenju.