Zidarjevo stanje se je tako poslabšalo, da sta dva zdravnika odločila, da mora biti takoj operiran. Foto: MMC RTV SLO
Zidarjevo stanje se je tako poslabšalo, da sta dva zdravnika odločila, da mora biti takoj operiran. Foto: MMC RTV SLO
V Zidarjevem primeru prišlo do nepravilnosti

Na novinarski konferenci je strokovna direktorica ljubljanskega kliničnega centra (UKCL) Brigita Drnovšek Olup pojasnila, da je pri sprejemu Zidarja prišlo do postopkovnih napak in da ta sprejem ni bil običajen, a je vseeno bil po zakonu o pravicah pacientov.
Kakor je bilo razbrati iz razlage Drnovšek Olupove, je Zidar 21. aprila prišel do nevrologinje Bojane Žvan, ki je ugotovila akutno poslabšanje stanja, ki bi lahko vodilo k ohromitvi leve noge, zato ga je tudi napotila k nevrokirurgu. Po pravilih bi sicer moral biti operiran v 24 urah, torej najkasneje popoldne naslednji dan.
Operiral, ker je imel čas
Zidar si je, po dani diagnozi Žvanove, zaželel priznanega kirurga Seyeda Yousefa Ardebilija, pri katerem je v imenu svojega pacienta posredoval Zidarjev kardiolog Marko Gričar. Tudi Ardebili (ta naj ne bi vedel, kdo je Zidar) je presodil, da je operacija nujna.
In ker je takrat imel čas, na voljo pa je bila tudi dežurna anesteziološka ekipa, je nekdanjega vodjo SCT-ja operiral. O tem je obvestil tudi dežurno službo, ki bi Zidarja pravzaprav morala sprejeti in odločiti o nujnosti njegovega stanja, nadzornega zdravnika in predstojnika klinike.
Nadzor potrdil nujnost operacije
Interni nadzor, ki ga je opravila komisija treh zdravnikov (vsi trije so sodni izvedenci, njihovih imen pa Drnovšek Olupova ni želela izdati, ker jih ne želi izpostavljati), je sicer potrdil, da je bil primer Ivana Zidarja res nujen in bi moral biti ta operiran v vsakem primeru, kar je bila po besedah vodstva UKCL-ja tudi glavna naloga nadzora.
Operacija je trajala od 20. do 24. ure, zaradi česar naslednji dan ni bilo treba prestavljati nobenih rednih posegov. Aljoz Pleskovič, direktor kirurške klinike, je ob tem pojasnil, da bi bila privilegirana obravnava Zidarja le, če primer ne bi bil nujen in bi preskočil vrsto.
Nepravilnosti so bile, sankcij ne bo
Komisija pa je vseeno ugotovila, da so bile pri sprejemu storjene postopkovne napake. Zidar bi tako moral najprej priti do dežurne službe, kjer bi dežurni zdravnik presodil o nujnosti njegovega zdravstvenega stanja.
Če bi njegov primer presegal sposobnosti dežurnega zdravnika, pa bi ta odločil, katerega kirurga bo poklical, je pojasnila Drnovšek Olupova. Dodala je, da si sicer bolnik pri nujnih primerih načeloma lahko izbere, kateri zdravnik ga bo operiral, in če ima čas, ga tudi lahko.
Na vprašanje, ali je Zidar sploh imel napotnico, je Drnovšek Olupova odvrnila, da bi jo moral imeti, Pleskovič pa je dodal, da pri nujnih primerih to ni ključnega pomena. Ker gre za administrativne nepravilnosti in ne strokovne napake, sankcij proti zdravnikom niso načrtovane. Bodo pa v UKCL-ju vsem predstojnikom oddelkov dali navodila, naj se strogo držijo pravil.

V Zidarjevem primeru prišlo do nepravilnosti