Najmlajši bolniki rehabilitacijskega centra so dobili novi napravi. Foto: URI - Soča
Najmlajši bolniki rehabilitacijskega centra so dobili novi napravi. Foto: URI - Soča

Na otroškem oddelku Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) RS – Soča so napravi predali v uporabo in tudi preizkusili na pikniku na vrtu otroškega oddelka, ki so ga poimenovali Dan za boljši korak. Pridružili so se jim Aljaž Pegan, svetovni prvak v gimnastiki, Tina Šutej, slovenska rekorderka v skoku s palico, Sašo Bertoncelj – trenutno najboljši slovenski gimnastičar, priljubljena kuharja Jani Jugovic in Sašo Miljušević ter zaposleni iz otroškega oddelka URI – Soča in skupine SIJ, ki je nakup obeh naprav omogočila z donacijo 45 tisoč evrov.

Prva naprava, Innowalk, je namenjena za vajo hoje najmlajših, ki sicer hodijo, a je zaradi bolezni ali poškodbe njihova hoja otežena in šibka, ter za tiste, ki sami stoje in hoje ne zmorejo. Druga naprava je izkašljevalnik in je koristna zlasti za otroke z najtežjimi okvarami, ki se sami ne gibljejo, pretežno ležijo ali podprto sedijo, dihajo plitko in se ne morejo izkašljati.

Prim. Hermina Damjan, dr. med., predstojnica otroškega oddelka URI – Soča, je povedala: "Današnji dan za boljši korak bo našim mladim pacientom resnično omogočil pogoje bolj kakovostne korake v nove dni. Obe novi napravi sta za naš oddelek zelo pomembni. Innowalk je ena najsodobnejših naprav in omogoča dodatne možnosti za terapije. Na njej bodo nekateri otroci prvič občutili možnost gibanja, drugi pa izboljšali svoj vzorec hoje. Izboljševali si bodo gibljivost, zniževali neprimerno povišan mišični tonus, učili recipročnih gibov nog za bodočo hojo in čutili še mnogo drugih koristnih učinkov. Izkašljevalnik, ki pomembno vpliva na predihanost pljuč pri otrocih, ki pretežno ležijo ali podprto sedijo, pa bo zdaj na voljo na oddelku, da se bodo starši lahko naučili uporabe, da bodo takšno napravo lahko uporabljali tudi doma."