Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sindikati so 7. januarja z dopisom vlado pozvali k nadaljevanju pogajanj in spoštovanju novembra podpisanega dogovora. Ministrstvo za zdravje jih je nato le dan pred skrajnim rokom začetka pogajanj obvestilo, da so na ministrstvu trenutno dejavno vpleteni v reševanje epidemičnih razmer, zaradi česar 15. januarja pogajanj ne bodo mogli začeti. Pojasnili so tudi, da so izhodišča za pogajanja v pripravi in naj bi bila na vladi predvidoma potrjena v četrtek, o začetku drugega kroga pogajanj pa da jih bodo pravočasno obvestili.

Nad odgovorom ministrstva za zdravje so v sindikatih razočarani in ogorčeni, medtem ko še vedno niso prejeli odgovora ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

"Dejstvo je, da je bil dogovor parafiran že na začetku novembra, zato ne sprejemamo argumenta, da s pogajanji ni mogoče začeti iz razloga reševanja epidemiološke situacije," so zapisali v reprezentativnih sindikatih. Poudarjajo, da je vlada imela dva meseca časa za sprejem izhodišč, zato je nerazumno, da izhodišča še niso sprejeta.

"Potezo vladne strani razumemo kot zavlačevanje, da do pogajanj ne bi prišlo, in kot ponižujoč odnos do zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, ki kljub ali ravno zaradi reševanja epidemiološke situacije vlagajo maksimalne napore pri opravljanju svojega poslanstva," so navedli.

Spomnili so, da sta se tako vladna kot sindikalna stran zavezali, da najpozneje do 15. januarja začnejo pogajanja o novih uvrstitvah delovnih mest v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva oz. v zdravstveni negi, s katerimi bi se zaradi enotnosti plač v javnem sektorju odpravila nesorazmerja pri vrednotenju med posameznimi delovnimi mesti in poklicnimi skupinami, vključno s plačno skupino J.

Opozarjajo, da vladna stran z obvestilom, da ne more začeti drugega kroga pogajanj, neposredno krši sklenjeni dogovor, "ki ima naravo kolektivne pogodbe in katerega kršitev ima za posledico tudi plačano stavko v obeh dejavnostih".