Omejitev gibanja med 1. in 6. uro ni več upravičena, pravi sodišče. Foto: EPA
Omejitev gibanja med 1. in 6. uro ni več upravičena, pravi sodišče. Foto: EPA

Čeprav je regionalna vlada sodišče pozvala, naj za 148 občin to omejitev še četrtič podaljša, je sodišče temu ugodilo le za manjši del občin, saj da se je v 129 občinah epidemiološka slika izboljšala.

Sodišče je tako odločilo, da zanje omejitev gibanja med 1. in 6. uro ni več upravičena. Ukrep velja le še za peščico občin na severovzhodu Katalonije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Je pa sodišče odobrilo enotedensko podaljšanje prepovedi javnih in zasebnih druženj več kot desetih ljudi po vsej Kataloniji.

Oblasti so nočno omejitev gibanja uvedle, da bi omejile druženje na plažah in v parkih, potem ko se je na območju začela širiti koronavirusna različica delta, predvsem med necepljenimi mladimi.

V Kataloniji so v zadnjih 14 dneh potrdili 328 okužb na 100.000 ljudi, kar je pod državnim povprečjem 378 primerov.

V Španiji je v celoti cepljenih okoli 64 odstotkov prebivalstva, s čimer se država uvršča v evropski vrh.

Nova Zelandija odobrila cepljenje otrok, starih od 12 do 15 let

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je sporočila, da so potrdili uporabo cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer/BioNTech tudi za najstnike. Država, ki je tri dni pod popolnim zaprtjem, ima potrjenih 11 novih okužb.

Nova uredba uvaja cepljenje mladostnikov, starih od 12 do 15 let. Predvidena sta dva odmerka, ki ju bodo prejeli v razmiku šestih tednov. Pred tem so s cepivom proti covidu-19 cepili le starejše od 16 let.

V državi so sicer odkrili vir novega izbruha okužb z novim koronavirusom, zaradi katerega so znova zaprli državo. Prvo okužbo so potrdili pri moškem iz Avstralije in ga niso povezali s potovanji v tujino. Medtem so okužbo potrdili še pri 11 osebah, skupno pa imajo v tem izbruhu 21 okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: EPA
Foto: EPA

Okužbe vnesene iz Avstralije

Pri moškem so v nedeljo potrdili koronavirusno različico delta, ki so jo genetsko povezali z Avstralijo. Ker moški ni potoval v Avstralijo, so oblasti pospešeno iskale pravi vir okužbe, da bi tako lažje izsledile vse morebitne stike. Kot najverjetnejši vir so zdaj označili osebo, ki je prišla iz Sydneyja 7. avgusta. Okužbo pri tej osebi so namreč potrdili po dveh dneh v karanteni, pozneje pa so jo odpeljali v bolnišnico. "Mislim, da smo odkrili košček sestavljanke, ki smo jo iskali," je povedala premierka Jacinda Ardern.

Država s tremi milijoni prebivalcev ostaja zaprta do sobote. Do zdaj so sicer potrdili okoli 2580 okužb, s covidom-19 je umrlo 26 ljudi. Se pa država spopada s počasnim tempom cepljenja ‒ v celoti so cepili okoli 23 odstotkov prebivalstva.

Avstralija z največ okužbami do zdaj

Iz Avstralije, ki se že dalj časa spopada s širjenjem okužb, pa so potrdili največ okužb od začetka epidemije. V zadnjem dnevu je bilo potrjenih več kot 750 novih okužb, samo v Novem Južnem Walesu 681 novih okužb. Za posledicami covidne bolezni 19 je umrl starejši moški.

V več delih Avstralije veljajo strogi omejitveni ukrepi. Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je sporočila, da bodo zaprtje, ki ponekod traja že sedem mesecev, na več območjih najverjetneje podaljšali do najmanj 28. avgusta.

V Novem Južnem Walesu so medtem v zadnjem dnevu cepili rekordnih 110.000 ljudi. Doslej so tudi z najmanj enim odmerkom cepili 53 odstotkov prebivalstva, 28 odstotkov pa jih je v celoti zaščitenih.

Avstralija je dolgo veljala za eno uspešnejših zgodb v pandemiji covida-19, saj jim je okužbo uspelo hitro zajeziti s strogimi ukrepi. S pojavom koronavirusne različice delta pa so se razmere zaostrile. V državi je doslej vse priporočljive odmerke prejelo 27,5 odstotka starejših od 16 let. Skupno pa so v Avstraliji potrdili 40.700 okužb, umrlo je okoli 970 bolnikov s covidom.