Načrtovana enodnevna stavka se je spremenila v enourno. Foto: MMC RTV SLO
Načrtovana enodnevna stavka se je spremenila v enourno. Foto: MMC RTV SLO

Pravni svetovalec Fidesa Bojan Popovič je po sestanku stavkovnega odbora povedal, da so sklenili, da napovedano enodnevno stavko skrajšajo na enourno stavko med 8. in 9. uro. Kot je pojasnil, je bil na sestanku z direktorjem bolnišnice Draženom Levojevićem vzpostavljen konstruktiven dialog, vendar pa se še niso dovolj zbližali glede vsebinskih rešitev.

Popovič je še pojasnil, da sta med stavkovnimi zahtevami sindikata ukinitev dežurnih delovnih mest in poračun za tiste, ki so bili na dežurnih delovnih mestih do zdaj prizadeti. O drugih pogajalskih izhodiščih pa ni želel govoriti. Poudaril, da od stavkovnih zahtev ne bodo odstopali. Če sporazum ne bo dosežen, bodo 4. aprila stavko nadaljevali, in sicer tako, da bodo delo povsem prekinili.

Stavka bolnikov ni prizadela, res pa je, da v tem času, razen zakonskega minimuma, dela niso opravljali. "Bodo pa vsi pacienti predvidoma obravnavani še danes, morda nekoliko pozneje," še poudarja Popovič.

Povsod niso stavkali
Kljub stavki je delo ostalo nemoteno na oddelkih za anesteziologijo, reanimatologijo in intenzivno zdravljenje ter na internem in pediatričnem oddelku. Deloma pa so stavkali na ginekološko-porodnem in na kirurškem oddelku.

Zdravniki imajo več pripomb
Brežiški zdravniki so, kot omenjeno, stavkali zaradi nezadovoljstva pri razporejanju na dežurna delovna mesta, ki po njihovih trditvah ni v skladu s septembrskim sporazumom med ministrstvom za zdravje in Fidesom. Poleg tega pa opozarjajo na pritiske direktorja bolnišnice Levojevića nad nekaterimi izmed njih. Kot razlog za stavko navajajo tudi resne težave, ki jih ima bolnišnica zaradi pomanjkanja zdravniškega kadra in nezmožnost vodstva, da ustrezno uredi težave pri zagotavljanju neprekinjenega zdravstvenega varstva.