Strokovni svet UKC-ja Ljubljana meni, da je treba otroški kardiokirurški program nadaljevati. Foto: BoBo
Strokovni svet UKC-ja Ljubljana meni, da je treba otroški kardiokirurški program nadaljevati. Foto: BoBo
Najbolj vroč letošnji dan, UKC brez klime

V prihodnje bi morala program voditi pravno-formalno pooblaščena strokovna oseba v okviru ustrezne organizacijske oblike, meni strokovni svet. Stališče sveta sledi ugotovitvam Komisije za preprečevanje korupcije, da je ravnanje odgovornih oseb UKC-ja Ljubljana pri izvajanju otroškega kardiokirurškega programa omogočilo več let trajajočo protipravnost. KPK je strokovnemu svetu naložil, naj sprejme ustrezne ukrepe v zvezi z načrtovanjem in usmerjanjem otroškega kardiokirurškega programa ter njegovim nemotenim potekom.

Posledica ugotovljene protipravnosti je bila po mnenju KPK-ja ne le nezakonita poraba javnih sredstev, ampak tudi to, da UKC Ljubljana še danes nima usposobljenih lastnih kardiokirurgov za tovrstno zdravljenje. Izraelski kirurg David Mishaly je večino časa v Sloveniji operiral brez ustrezne slovenske licence, je še opozorila komisija.

Rezultati programa so v trenutnih razmerah dobri in primerljivi s sodobnimi centri v tujini, je ocenil strokovni svet, ki je na ponedeljkovi seji soglasno sprejel stališče, da so bile izhodiščne ocene oziroma zastavljeni cilj glede usposobljenosti domačega kirurga, ki naj bi se za samostojno delo usposobil v roku dveh let, v celoti nerealne. To je razvidno iz sklepov oziroma ugotovitev strokovnega sveta, ki so jih posredovali iz UKC-ja Ljubljana.

"Izobraževanje kirurga poteka ustrezno"
Na podlagi predstavljenih rezultatov in tudi izjav kirurga Mishalyja je strokovni svet ocenil, da izobraževanje kirurga v UKC-ju poteka ustrezno, delež in nabor operacij, ki jih izvaja samostojno, se povečuje, ustrezen pa je tudi njegov strokovni razvoj, so sporočili s strokovnega sveta.

Strokovni svet je problematiko izvajanja programa otroške kardiokirurgije na rednih sejah obravnaval večkrat od januarja lani. Ugotavlja tudi, da je nedvomno sporočilo vseh izvajalcev tega programa skupna želja po optimizaciji izvajanja tega programa.

Na seji strokovnega sveta so bili podani konkretni napotki za delovanje v prihodnje, predvsem z zavezo, da je treba organizacijo dela v celoti prilagoditi potrebam bolnikov. V zvezi z načrtovanjem in usmerjanjem otroškega kardiokirurškega programa je strokovni svet UKC-ja Ljubljana tako ocenil, da je treba najti ustrezno organizacijsko obliko izvajanja tega programa, tako da bo program vodila pravno-formalno pooblaščena strokovna oseba.

Gantar pričakuje Vrhunčev odstop
Zaradi ugotovitev KPK-ja minister za zdravje Tomaž Gantar pričakuje, da bo generalni direktor UKC-ja Ljubljana Simon Vrhunec odstopil. Ta je v odzivu po objavi poročila KPK-ja sicer dejal, da je ves čas svojega mandata deloval v korist bolnikov in UKC-ja Ljubljana, da se ni okoristil in da ne namerava odstopiti.

Najbolj vroč letošnji dan, UKC brez klime