Sušelj si bo prizadeval skrajšati vsaj tiste čakalne vrste, ki so nedopustno dolge. Foto: BoBo
Sušelj si bo prizadeval skrajšati vsaj tiste čakalne vrste, ki so nedopustno dolge. Foto: BoBo
false
"Odhajam za pet let v toplice in še plačali mi bodo za to," se je Fakin pošalil ob odhodu. Foto: BoBo

Sušelj, po izobrazbi psiholog, je zadnjih šest let vodil ljubljansko območno enoto zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Zavod bo vodil, dokler ne bo izbran nov, stalni generalni direktor, a največ za eno leto, pri čemer je Sušelj že napovedal, da se bo potegoval za polni mandat.

V predstavitvi članom skupščine je kot kratkoročne cilje in naloge izpostavil uspešen konec poslovnega leta 2016, ki ga bodo po njegovih besedah končali z 22-milijonsko izgubo, ki pa jo bodo pokrili s plusom preteklih let. Pripravil bo tudi finančni načrt za prihodnje leto. "Izkušnje kažejo, da smo v preteklih letih imeli več apetitov, kot smo jih bili sposobni pokriti," je dejal.

Ena izmed prednostnih nalog bo skrajševanje čakalnih vrst. "Ne bom obljubljal, da ne bo čakalnih vrst. Se bomo pa skušali znebiti vsaj tistih, ki so nedopustno dolge," je napovedal.

Želi si izboljšati odnose z ministrstvom
Poleg tega namerava ministrstvu za zdravje predlagati spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je po njegovem mnenju zastarel in pomanjkljiv, ter izboljšati odnose z njim. "Marsikaj lahko naredimo, če vzpostavimo korektno sodelovanje s stroko in politiko in z drugimi akterji na področju zdravstva. Treba je nehati jamrati in uvesti kulturo nenehnih izboljšav," je dodal.

Sušelj meni, da je zdravstvo v Sloveniji dobro, ampak ne bo takšno ostalo, če si bomo zatiskali oči. "Treba se bo dogovoriti, kje bomo dobili dodatna sredstva," je dejal in opozoril na dodatne stroške na račun financiranja dolgotrajne oskrbe v prihodnje. Rešitve za izboljšanje zdravstvenega sistema med drugim vidi tudi v spodbujanju rešitev e-zdravja. Po drugi strani pa bi bilo po njegovem mnenju mogoče tudi spremeniti organizacijo ZZZS-ja.

Prva naloga: iskanje kritja za primanjkljaj
Po projekcijah bo imel zavod letos 55 milijonov več prihodkov in 30 milijonov več odhodkov, kot je bilo načrtovano v finančnem načrtu, je pojasnil Sušelj, ki si želi 22 milijonov evrov primanjkljaja pokriti iz presežkov v preteklih dveh letih. Sušelj je že stopil v stik z ministrstvom za zdravje in ministrstvom za finance.

Dogovoriti se morajo, ali bodo lahko minus pokrili iz presežkov v letih 2014 in 2015. Pravila na tem področju so namreč zelo zapletena. ZZZS računovodskega leta ne sme končati v rdečih številkah. Zato so v letih največje gospodarske in finančne krize to reševali tako, da so prenašali plačila izvajalcem zdravstvene dejavnosti na naslednje leto.

Fakin: Uprite se diktatu politike
V poslovilnem nagovoru na današnji skupščini se je oglasil tudi Fakin in pesimistično napovedal, da se v prihodnjih dveh letih ne bo zgodilo nič takega, zaradi česar bi lahko v zdravstvu uresničili to, kar je treba narediti.

Članom skupščine je ob tem položil na srce: "Ščitite strokovno službo ZZZS-ja, uprite se diktatu politike. Sklepati politične kompromise, ko gre za denar zavarovancev, je zmotno. V zadnjih desetih letih sem bil večkrat priča odločitvam v škodo zavarovanim osebam in v korist posameznim interesnim skupinam. Tega ne smete spustiti v to sobo za nobeno ceno."