Šolarji in dijaki bodo imeli na mesec na voljo deset testov, s katerimi se bodo ob pojavu simptomov ali ob tveganem stiku prostovoljno testirali. Foto: BoBo
Šolarji in dijaki bodo imeli na mesec na voljo deset testov, s katerimi se bodo ob pojavu simptomov ali ob tveganem stiku prostovoljno testirali. Foto: BoBo

Še vedno sta priporočljivi zračenje in samotestiranje, predvsem za tiste, ki imajo znake bolezni ali so bili v stiku z okuženim. Testi za osnovnošolce in dijake so od danes na voljo v lekarnah, je za Radio Slovenija pojasnil državni sekretar Tadej Osterc.

"Na voljo bo deset testov za vsakega učenca na mesec, še enkrat pozivam, testiramo se samo, to ni obdobno testiranje, ni obvezno testiranje, je prostovoljno, ko in če pride do simptomov ali smo bili v stiku," je pojasnil Osterc, da naj bi se šolarji in dijaki prostovoljno testirali le, če imajo simptome okužbe ali so bili v tveganem stiku z okuženo osebo.

Teste je mogoče v lekarnah pridobiti z zdravstveno kartico.

V Ljubljani povečano zanimanje za hitre teste za samotestiranje v šolstvu

Zaradi začetka izdaje brezplačnih hitrih testov za učence, dijake in študente so dopoldne v Lekarni Ljubljana beležili povečano izdajo hitrih testov. Do 13. ure so posamezne enote izdale od 200 do 500 testov, odvisno od velikosti in lokacije enote. Še večje zanimanje pričakujejo v popoldanskem času.

Ob tem so zagotovili, da imajo vse njihove enote za zdaj na zalogi dovolj hitrih testov. Prav tako so testi na voljo za naročanje pri veletrgovcih z zdravili.

Iz Gorenjskih lekarn sporočajo, da je hitrih testov za samotestiranje v njihovih enotah dovolj. Upravičenci so hitre teste čez dan prevzemali v vseh enotah. "Ne beležimo pa kakšnega večjega navala," so pojasnili. Da imajo na zalogi dovolj testov, so sporočili tudi iz Kraških lekarn in Lekarn Maribor, kjer o večjem navalu ne poročajo.

V Lekarni Ljubljana ob tem poudarjajo, da so bili o predvideni uvedbi izdaje hitrih testov za samotestiranje v šolstvu obveščeni šele prejšnjo sredo. Odlok, ki to področje ureja, pa je bil v uradnem listu objavljen šele v petek popoldne. "Želimo izpostaviti, da smo imeli za organizacijo izdaje brezplačnih testov na voljo neprimerno kratek čas ter da izvajalci lekarniške dejavnosti tovrstna navodila in odloke za uspešno izvajanje ukrepov v prihodnje potrebujemo in pričakujemo občutno prej," so opozorili.

V nedeljo potrdili 375 okužb z novim koronavirusom

V nedeljo je bilo ob 405 PCR testov in 1560 hitrih testih potrjenih 375 okužb.

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v nedeljo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 75 bolnikov, na intenzivni negi pa 11. Od vključno petka je umrlo 11 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

Skupno je bilo v nedeljo hospitaliziranih 208 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19, v soboto 200, v petek pa 205. Na intenzivnih oddelkih je bilo v nedeljo s potrjeno okužbo skupno 16 bolnikov, prav toliko tudi v soboto in petek.

V petek in v soboto so umrli po trije bolniki, okuženi s koronavirusom, v nedeljo pa pet, so na Twitterju zapisali na ministrstvu za zdravje.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1329, kar je sedem manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 890, prav tako sedem manj kot dan prej.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno aktivnih 18.823 primerov okužbe, kar je 124 manj kot dan prej.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 1.266.302 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.222.767, kažejo podatki NIJZ.