Pliberšek je zamenjal Šabedra. Foto: BoBo/Alen Milavec
Pliberšek je zamenjal Šabedra. Foto: BoBo/Alen Milavec

Tomaža Pliberška je vlada na položaj imenovala za mandatno dobo petih let, in sicer od 28. julija do 27. julija 2029, z možnostjo ponovnega imenovanja, so spomnili na ministrstvu za zdravje.

Vlada je julija lani s položaja namreč razrešila prvega direktorja urada Aleša Šabedra in na njegovo mesto kot vršilca dolžnosti z 28. julijem imenovala Pliberška. Mandat vršilca dolžnosti so mu nato januarja letos še podaljšali.

Jakelj odšel

Vlada je na seji podala soglasje k razrešitvi Andraža Jaklja z mesta generalnega direktorja Onkološkega inštituta Ljubljana. Svet inštituta je Jaklja s položaja razrešil 4. julija, potem ko je sam odstopil. Jakelj je bil sprva od konca julija 2022 v. d. generalnega direktorja inštituta, za generalnega direktorja pa ga je svet zavoda imenoval oktobra istega leta.

Vlada je prav tako danes podala soglasje k razrešitvi Metoda Kurenta z mesta direktorja Splošne bolnišnice Trbovlje s 30. septembrom. Svet trboveljske bolnišnice je namreč konec marca začel postopek razrešitve Kurenta, ki mu očitajo negativno poslovanje zavoda. Kot je Kurent takrat pojasnil, se je na očitke nadzornikov odzval v roku in meni, da gre za politično odločitev.