Urška Klakočar Zupančič. Foto: BoBo/Borut Živulović
Urška Klakočar Zupančič. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič in minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac sta januarja letos v videu, ki je bil objavljen na javnem profilu predsednice na svetovnem spletu, napovedala začetek pilotnega projekta za pomoč družinam z otroki s posebnimi potrebami. S tem projektom naj bi v šestih mesecih s pomočjo desetih družin z otroki s posebnimi potrebami ugotovili, kakšne so dejanske potrebe teh družin po pomoči na domu, kakšne so materialne in kadrovske zmožnosti centrov za usposabljanje, delo in varstvo, ki naj bi bili izvajalci teh storitev, in ali je potrebna sprememba zakona, je poročala TV Slovenija.

Pilotni projekt naj bi trajal šest mesecev, a je po osmih mesecih od napovedanega začetka še vedno v pripravljalni fazi.

Sorodna novica Pilotni projekt pomoči na domu za starše otrok s posebnimi potrebami

"Zavezujem se, da bom vsak teden poizvedovala, kako teče projekt, in da bom ministrstvo neprestano opominjala, da je včeraj na Odmevih njihova predstavnica rekla, da naj bi do avgusta 2025, tako sem razumela, ta zadeva bila tudi sistemsko urejena," je danes (torek) povedala Urška Klakočar Zupančič v izjavi ob robu predstavitve predloga novele zakona o ustavnem sodišču.

Direktorica direktorata za starejše, dolgotrajno oskrbo in deinstitucionalizacijo na ministrstvu za solidarno prihodnost Mateja Nagode je za televizijo povedala, da se v oktobru začenja zaposlovanje strokovnega kadra za pomoč na domu. V preizkusni fazi naj bi tako na teden zagotovili 20 ur pomoči posamezni družini pri socialni oskrbi, osnovnih dnevnih opravilih, varstvu in spremljanju. Pilotni projekt naj bi trajal do konca avgusta 2025, sočasno pa naj bi poiskali tudi sistemske rešitve, ki bi jih lahko uveljavili s prihodnjim šolskim letom, je napovedala.

Ministrstvo: Projekt že poteka

"Poudarjamo, da je projekt pomoči družinam z otroki s posebnimi potrebami vzpostavljen, postopki zaposlovanja dodatnih varuhov že tečejo, na vrsti so oblikovanja osebnih načrtov in neposredno delo z družinami. Da se projekt ne izvaja, torej ne drži," pa so danes (torek) na ministrstvu pojasnili za Slovensko tiskovno agencijo. Dodali so, da izpostavljeno neučakanost staršev otrok s posebnimi potrebami zelo dobro razumejo, saj z njimi redno in dobro sodelujejo. "Prav zato, ker razumemo njihovo skrb in utrujenost, smo prisluhnili njihovim pobudam," so navedli.

"Po desetletjih čakanja, ko ni politika niti v liberalnih niti v desnih vladah premaknila ničesar, smo na novem ministrstvu za solidarno prihodnost nemudoma pristopili družinam. V aktivaciji omenjenega projekta še bolj ambiciozno, kot smo sprva zastavili: pokril bo več družin in zaposlil več varuhov, kot smo načrtovali," so navedli na ministrstvu.

Spomenka Valušnik: Oba sta se lagala

Spomenka Valušnik s hčerko Najo. Foto: MMC RTV SLO/Osebni arhiv Spomenke Valušnik
Spomenka Valušnik s hčerko Najo. Foto: MMC RTV SLO/Osebni arhiv Spomenke Valušnik

V Sloveniji starši otrok s posebnimi potrebami že več let opozarjajo, da če otroka ne dajo v institucijo, sami nosijo skoraj celotno breme nege in skrbi za otrok. Primer je družina Lavrič, kjer ima 11-letni Taj cerebralno paralizo, je poročala TV Slovenija. Njegovo stanje zahteva 24-urno nego in skrb. Pogosto ima nevrološke napade in dihalne stiske, potrebuje pretlačeno hrano, vsakodnevno razgibavanje, ponoči se redno prebuja vsaj trikrat na noč. Otroci s cerebralno paralizo nimajo pravice do osebnega asistenta. Tega lahko dobijo šele, ko dopolnijo 18 let, kar za starše pomeni telesno in duševno izčrpavanje. Največ imajo težav s hrbtenico zaradi vzdigovanja otrok. Ti starši bi potrebovali vsaj nekajurno pomoč, ki bi lahko otroka prevzela, da lahko oni postorijo vsaj osnovne stvari, ponazarjajo starši. Že več kot deset let opozarjajo na nujnost ureditve pomoči na domu. Zdajšnja ureditev zagotavlja enemu od staršev delno plačilo za izgubljen dohodek, ki znaša 1,2-kratnik minimalne plače, ne pripadata pa mu ne dopust ne regres, nima niti pravice do bolniškega dopusta.

"Od gospoda Maljevca in gospe Klakočar Zupančič bi pričakovala, da se opravičita za ta videoposnetek vsem staršem, ker je bil v posmeh vsem nam, ker sta v bistvu oba lagala. Čisto laž sta izrekla in od tega nič naredila," je v Odmevih povedala predsednica društva Vesele nogice Spomenka Valušnik.