Zavod za prestajanje kazni zapora Ljubljana na Povšetovi 5 v Ljubljani ima kapaciteto 128 ljudi. Pod zavod Ljubljana sicer spada tudi oddelek v Novem mestu s kapaciteto 35 oseb in odprti oddelek na Igu, s kapaciteto 27 oseb. Foto: BoBo
Zavod za prestajanje kazni zapora Ljubljana na Povšetovi 5 v Ljubljani ima kapaciteto 128 ljudi. Pod zavod Ljubljana sicer spada tudi oddelek v Novem mestu s kapaciteto 35 oseb in odprti oddelek na Igu, s kapaciteto 27 oseb. Foto: BoBo

Kot je v izjavi za medije pred zaporom na Povšetovi povedal direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Ljubljana Denis Perše, se je sum okužbe s tuberkulozo pri enem od zapornikov pojavil na začetku meseca. "Zaprto osebo smo nemudoma odpeljali na kliniko na Golniku, kjer so potem tudi potrdili okužbo s tuberkulozo in na podlagi te potrditve smo skupaj ukrepali na podlagi protokolov, ki so predvideni za tovrstno okužbo," je pojasnil. Podatkov o okuženem zaporniku zaradi varstva osebnih podatkov ni razkril, povedal je le, da gre za tujega državljana, ki je na Povšetovi v priporu od začetka leta.

"Slovenija je država z nizko incidenco tuberkuloze. Letno imamo od 70 do 80 primerov bolnikov s tuberkulozo, če pogledamo incidenco, je to zelo nizka incidenca, pod štiri primere na 100 tisoč prebivalcev," je povedala Petra Svetina z Univerzitetne klinike Golnik (desno). Foto: STA (zajem zaslona)

Vodja nacionalnega programa za tuberkulozo Petra Svetina z Univerzitetne klinike Golnik je povedala, da je okuženi bolnik na zdravljenju. "Upamo in verjamemo, da bo (zdravljenje, op. a.) uspešno prestal," je dejala. Ob tem je poudarila, da je zapor okolje, ki ga v povezavi s kužnimi boleznimi obravnavajo kot občutljivo okolje.

"Začeli smo z ukrepi predvsem v smislu pregleda oseb, ki so bile v stiku z bolnikom. V obravnavo bomo vključili zapornike, zaposlene v zaporu in pa vse osebe, ki so morda bile v stiku z njim kje drugje," je pojasnila. Povedala je tudi, da so na kliniki v zadnjih 10 letih obravnavali pet zapornikov s tuberkulozo, zadnji primer pa je šesti. "V zadnjih petih letih nismo imeli primera tuberkuloze v zaporih, tako da je položaj pod nadzorom," je poudarila.

Zaradi tuberkuloze po svetu več kot milijon smrti na leto

Tuberkuloza ali jetika je nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo različni mikobakterijski sevi in lahko okuži kateri koli del telesa, najpogosteje pa se pojavi v pljučih. Širi se po zraku, ko ljudje z aktivno tuberkulozno okužbo kašljajo, kihajo ali kako drugače prenašajo izdihano tekočino skozi zrak. Splošni znaki in simptomi so več tednov trajajoč kašelj, bolečina v prsih in izkašljevanje izmečka, v katerem je lahko tudi kri. Ob tem so pogosto prisotni tudi znaki, kot so povišana telesna temperatura, nočno znojenje, splošna utrudljivost, izguba apetita in hujšanje.

Večinoma so sicer okužbe skrite in brez simptomov, približno eden od desetih primerov latentne okužbe pa se sčasoma razvije v aktivno bolezen, ki se pri nezdravljenih bolnikih pogosto lahko konča s smrtjo. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je leta 2022 zaradi tuberkuloze po svetu umrlo 1,3 milijona ljudi. Značilno je, da se bolezen pogosteje pojavlja pri starejših in imunsko kompromitiranih osebah, pri ljudeh, ki so priseljeni iz držav z višjo pojavnostjo tuberkuloze, ter pri ljudeh z dodatnimi dejavniki tveganja, kot so čezmerno uživanje alkohola, kajenje in slabša prehranjenost.

Tuberkuloza na Povšetovi

Slovenija že vrsto let med državami z nizko pojavnostjo tuberkuloze

Slovenija sicer že vrsto let sodi med države z nizko pojavnostjo tuberkuloze. Glede na podatke Registra tuberkuloze RS, ki ga vodijo na kliniki Golnik, je bilo v Sloveniji leta 2022 prijavljenih 74 bolnikov s tuberkulozo, kar predstavlja pojavnost 3,5 primera na 100.000 prebivalcev. Med okuženimi je bilo 42 moških, 31 žensk in en otrok, povprečna starost bolnikov pa je bila 57 let. Med tuberkuloznimi bolniki je bilo 31 oseb oziroma skoraj 42 odstotkov rojenih zunaj Slovenije.

Kot je na letošnjem mednarodnem simpoziju o tuberkulozi, ki je na Kliniki Golnik potekal marca, povedala vodja Registra tuberkuloze Petra Svetina, v zadnjih desetih letih v Sloveniji za tuberkulozo pogosteje zbolevajo ljudje, starejši od 65 let, nekoliko pogosteje moški, bolniki s sladkorno boleznijo, dolgoletni kadilci, nezaposleni ali odvisniki od alkohola.

V Sloveniji večina bolnikov s tuberkulozo uspešno zaključi večmesečno zdravljenje, pri čemer morajo za čas kužnosti, ki je običajno približno mesec dni, ostati v bolnišnici. Smrtnost je šestodstotna, kar je primerljivo s smrtnostjo v drugih razvitih evropskih državah. Kot je poudarila Svetina, je ključno, da se vsak bolnik zdravi in da ima zagotovljena zdravila.

"Definitivno pa Slovenija potrebuje novejši nacionalni laboratorij za mikobakterije raziskave in sodobnejši oddelek za izolacijo," je ob tem marca poudarila Svetina, ki upa, da bo uresničen projekt nove bolnišnice na Golniku, kjer sta predvidena oddelek in laboratorij za tuberkulozo.