Odprtje prostorov diagnostično terapevtskega servisa ljubljanskega kliničnega centra DTS UKC Ljubljana in začetek nadaljevanja prenove osrednje stavbe UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo
Odprtje prostorov diagnostično terapevtskega servisa ljubljanskega kliničnega centra DTS UKC Ljubljana in začetek nadaljevanja prenove osrednje stavbe UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo

V. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Marko Jug je ob ogledu prostorov diagnostično-terapevtskega servisa (DTS) dejal, da je šlo pri premestitvi za velik zalogaj, za ureditev DTS-ja pa so vložili 1.300.000 evrov lastnih sredstev. Prepričani so, da so tako bolniki kot osebje pridobili boljše prostore in boljše razmere. "To je pomemben korak in verjamemo, da bomo v tej dinamiki nadaljevali tudi naprej," je povedal Jug.

V prostorih DTS-ja so pridobili tudi več izolacijskih sob, ki jih prej niso imeli. "Morali smo žrtvovati sobe, ki so bile namenjene drugim bolnikom, zato je prihajalo do zmanjševanja kapacitet," je pojasnil Jug in dodal, da so izolacijske sobe opremljene z dodatnim sistemom prezračevanja, ki zmanjša verjetnost prenosa okužb.

Primož Gradišek s kliničnega oddelka za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok je pojasnil, da imajo zaradi premestitve bolniki in osebje več prostora ter možnost uporabe najnovejših aparatur. Jug pa je dodal, da imajo zdaj več prostora tudi za shranjevanje opreme.

Opozoril pa je, da je premestitev začasna in da to ni končna rešitev intenzivnih enot. Računajo, da bodo v te prostore v dveh do treh letih razširili operacijske dvorane. "To je tisti preboj, ki bi lahko dejansko vplival tako na skrajševanje čakalnih vrst in dostopnost zdravstva, intenzivne terapije pa bodo dodatno pripravljene še na drugih lokacijah," je poudaril v. d. generalnega direktorja. Stare prostore zdaj delno obnavljajo, da bodo med obnovo glavne stavbe vanje lahko preselili druge oddelke.

Za energetsko sanacijo prenove glavne stavbe UKC-ja Ljubljana so bila sprva predvidena evropska sredstva, a bi jih bilo treba porabiti do novembra 2023. Vlada je zato sredstva novembra preusmerila v druge projekte, obnovo pa bodo financirali iz proračuna.

Ker ni več datumskega pritiska porabe evropskih sredstev, je načrt, da bi glavno stavbo UKC-ja celostno prenovili, je pojasnil Jug. Nesmiselno je, da bi najprej opravili le energetsko sanacijo in šele nato prenoviti notranje prostore, je dodal.

Načrtujejo, da bodo v četrtek začeli pripravljati prostore za prenovo. "Ugotovili smo, da UKC v tem trenutku lahko za prenovo žrtvuje samo eno osmino celotnih posteljnih zmogljivosti," je opozoril Jug. Zato bodo začeli prenavljati prvo osmino, ki bo trajala šest mesecev in nato druge osmine, ki bo prav tako trajala šest mesecev.

Načrtujejo, da se bodo v tem času končala dela v negovalni bolnišnici, kjer bodo pridobili dodatne prostore. Prenovo bodo potem nadaljevali po četrtinah, načrtujejo, da bo prenova vsake četrtine trajala šest mesecev, prenova pa da bo končana v letu 2026, je dejal Jug.

Prvi del, ki ga bodo prenovili, bo najbolj severozahodni del kliničnega centra. "Problem je, ker je treba menjati vertikale, in zaradi tega ne moremo prenavljati po horizontalnih oddelkih. To izjemno oteži celoten proces in žal se moramo temu prilagajati," je še povedal Jug. Bolnišnica bo kljub prenovi ves čas nemoteno delovala.

Prenova ljubljanskega UKC-ja se nadaljuje