Narkoleptiki lahko trdno zaspijo med opravljanjem dejavnosti. Bolezen prizadene enega med 2.000 prebivalci na svetu. Foto: RTV MMC
Narkoleptiki lahko trdno zaspijo med opravljanjem dejavnosti. Bolezen prizadene enega med 2.000 prebivalci na svetu. Foto: RTV MMC
Cepivo, gripa
Za potrjeno povezavo med cepivom proti novi gripi in narkolepsijo bodo potrebne podrobnejše raziskave. Foto: MMC RTV SLO

Med letoma 2009 in 2010 v Ambulanti za motnje spanja otrok v UKC-ju niso obravnavali nobenega otroka z diagnozo narkolepsije, v ambulanti za motnje spanja na inštitutu za klinično nevrofiziologijo pa so imeli 27 bolnikov z narkolepsijo, pri čemer ni šlo za nove primere, ki bi nastali po cepljenju proti pandemski gripi.

Na podlagi do zdaj zbranih izsledkov je verjetno, da naj bi cepivo Pandemrix prispevalo k pojavu narkolepsije (redka bolezen, ki se kaže s čezmerno dnevno hudo zaspanostjo (bolniki lahko zaspijo sredi dejavnosti, ki jo trenutno izvajajo) in z napadi izgube mišičnega tonusa pri otrocih in mladostnikih. Najverjetneje gre za pridružen učinek cepiva drugim dejavnikom tveganja za narkolepsijo, zato so potrebne temeljite nadaljnje raziskave, so zapisali v ljubljanskem kliničnem centru.

Finska: Desetkratno povišanje pojava bolezni
Informacija o pojavu narkolepsije pri otrocih in mladostnikih, ki so jih proti pandemski gripi cepili s cepivom Pandemrix, prihaja iz Finske, kjer so v letu 2009 opazili izrazit pojav bolezni. V letih 2002 do 2009 so na Finskem vsako leto zboleli trije na milijon otrok, po letu 2009 pa se je pojavnost bolezni več kot desetkrat povečala. Zboleli so trije na 100 tisoč otrok.

Finska nacionalna delovna skupina bo rezultate študije, ki še ni končana in ki proučuje imunološki odziv na različne komponente cepiva in na virus nove gripe pri otrocih in mladostnikih z genetsko nagnjenostjo k narkolepsiji v primerjavi s tistimi, ki genetske nagnjenosti k bolezni nimajo, objavila konec avgusta. Svojo raziskavo izvaja tudi Evropski center za razvoj in preprečevanje bolezni in konzorcij VAESCO, njeni izsledki pa naj bi bili objavljeni maja.

Povečanje primerov bolezni tudi v precepljeni Švedski
Na Finskem so v letih 2009 in 2010 odkrili 60 novih primerov narkolepsije pri otrocih, starih od štiri do 19 let. Pri tem je kar 25 otrok zbolelo v osmih mesecih po cepljenju s cepivom Pandemrix. Največjo pojavnost bolezni so opazili v starostni skupini otrok od pet do 15 let. Podoben porast pojavnosti narkolepsije so opazili tudi na Švedskem, kjer je precepljenost otrok proti virusu nove gripe več kot 60-odstotna, in na Islandiji, kjer so opazovali porast narkolepsije tudi med necepljenimi otroci in mladostniki.

Narkolepsija prizadene enega človeka od 2.000 ljudi na svetu. Navadno se začne v otroštvu ali v času mladostništva in zaradi slabega poznavanja simptomov pogosto dolgo ostane neprepoznana. Diagnozo tako navadno postavijo šele v odrasli dobi. V Sloveniji natančnih epidemioloških podatkov o narkolepsiji nimamo.