V Gazi zaradi hudega pomanjkanja hrane in lakote trpi več kot 1,1 milijona prebivalcev, od tega je večina otrok, ki so na robu preživetja.  Foto: Reuters
V Gazi zaradi hudega pomanjkanja hrane in lakote trpi več kot 1,1 milijona prebivalcev, od tega je večina otrok, ki so na robu preživetja. Foto: Reuters

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je navedlo, da je sklenilo pogodbo s Slovensko karitas za izvedbo projekta rehabilitacije ranjenih palestinskih otrok v Sloveniji in humanitarne pomoči v Gazi. V okviru projekta pa bo v sodelovanju s Fundacijo Danila Türka potekala tudi zdravstvena in psihosocialna rehabilitacija žrtev vojne v Gazi.

Sorodna novica Na URI-ju Soča se bo predvidoma že jeseni nadaljevala rehabilitacija poškodovanih otrok iz Gaze

Projekt po navedbah MZEZ-a predvideva, da bo od osem do deset huje ranjenih otrok iz Gaze prejelo "intenzivno zdravljenje, vključno z operacijami, rehabilitacijo, protezami in drugimi sofisticiranimi medicinskimi pripomočki v URI-ju Soča in po potrebi v drugih zdravstvenih ustanovah v Sloveniji."

V okviru projekta bo poleg rehabilitacije otrok v Sloveniji približno tisoč "najranljivejših notranje razseljenih družin prejelo finančno podporo". "S tem bomo preskrbeli več kot pet tisoč prebivalcev Gaze, ki si bodo lahko kupili hrano in druge nujne življenjske potrebščine," še pojasnjujejo na zunanjem ministrstvu.

Projekt je vlada podprla s 700 tisoč evri.