Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so v ZD-ju Ljubljana pojasnili za STA, so letos zaposlili dva zdravnika iz tujine. Eden bo specializiral pediatrijo, drugi zdravnik bo po prilagoditvenem obdobju osmih mesecev delal kot družinski zdravnik. Sicer pa se pred sprožitvijo postopka za priznanje poklicne kvalifikacije pogovarjajo še z nekaterimi drugimi tujimi zdravniki.

Tuje zdravnike privabljajo z oglasi na zaposlitvenih portalih v Srbiji, Severni Makedoniji in Črni gori. Povezujejo se z zdravniškimi zbornicami v teh državah in predstavništvi v tujini. Z letaki so sodelovali na zaposlitvenih sejmih v Črni gori.

Sodelovali so tudi na sejmu zaposlitvenih priložnosti v Ljubljani, kjer so se tudi tuji zdravniki zanimali za delo v ZD-ju Ljubljana. "Zdravniki iz tujine z nami kontaktirajo tudi sami prek svojih poznanstev ali pa posredujejo naši zaposleni," so poudarili.

Sicer pa so doslej lastnim zaposlenim v uporabo oddali 14 stanovanj, ki jih najemajo od javnega stanovanjskega sklada ljubljanske mestne občine. Do stanovanj so upravičeni deficitarni kadri – družinski zdravniki in pediatri. Ker so tržne najemnine v Ljubljani visoke, brez možnosti najema stanovanja po neprofitni najemnini predvsem tujcev ni mogoče pridobiti za zaposlitev, so pojasnili.

Potrebovali bi vsaj 20 družinskih zdravnikov

Trenutno je v ZD-ju Ljubljana zaposlenih 423 zdravnikov, med njimi je 106 družinskih zdravnikov, od tega jih je 67 zaposlenih za polni delovni čas, drugi pa delajo v dveh ali več ambulantah oziroma za krajši delovni čas ter skupno pokrivajo 73 programov. Glede na program Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bi v ZD-ju Ljubljana potrebovali še vsaj 20 družinskih zdravnikov.

Po zadnjih podatkih ZZZS-ja je v Mestni občini Ljubljana brez izbranega osebnega zdravnika 27.535 ljudi. Gre sicer tako za odrasle, ki nimajo izbranega splošnega oziroma družinskega zdravnika, kot za otroke, ki nimajo izbranega pediatra. Prav tako ni znano, koliko od 27.535 ljudi je tujcev, ki imajo izbranega zdravnika v domovini.

Ambulante za neopredeljene

Ministrstvo za zdravje težave zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov že nekaj časa blaži z ambulantami za neopredeljene. V ZD-ju Ljubljana tovrstne ambulante obravnavajo kot rešitev, ki je primerna za kratek čas. V družinski medicini je namreč pomembna kontinuirana obravnava izbranega zdravnika in s tem dobro poznavanje pacienta, so poudarili.

V ljubljanskem ZD-ju trenutno deluje 11 ambulant za neopredeljene zavarovane osebe. Te ne delujejo v polnem obsegu – vse ambulante skupaj izpolnjujejo za dobrih sedem programov. Skupaj je v njih opredeljenih okoli 8500 ljudi. "Bolj kot ambulante za neopredeljene so potrebni sistemski ukrepi, ki bi privabljali zdravnike za delo v družinskih ambulantah," so poudarili v ZD-ju Ljubljana.

Primanjkuje tudi pediatrov

Po besedah enega od zastopnikov pacientovih pravic v Ljubljani Marjana Sušlja je v Ljubljani težava tudi pri opredeljevanju otrok pri pediatrih. V ZD-ju Ljubljana jih zaposlujejo 73, od tega 20 specializantov in sedem zdravnikov, ki delajo v razvojnih ambulantah. Glede na program ZZZS-ja bi v ZD-ju Ljubljana potrebovali sedem dodatnih pediatrov.

Vsak zdravnik, torej tudi pediater, mora opredeliti otroka, če še nima zapolnjene kvote oziroma ne dosega tako imenovanega glavarinskega količnika, so pojasnili v ZD-ju Ljubljana. Ko zdravnik količnik doseže oziroma preseže, ni več dolžan opredeliti novih pacientov in lahko te odkloni, so poudarili.

"Pediatri v ZD-ju Ljubljana, ki presegajo glavarinski količnik, kljub temu sprejemajo vse novorojenčke sorojencev, ki so pri njih že opredeljeni," so še navedli v ljubljanskem zdravstvenem domu.

Po podatkih ZZZS-ja s 30. julija je otroke v Ljubljani obvezanih opredeljevati 11 ambulant. Od tega devet ambulant deluje v enotah ZD-ja Ljubljana, dve ambulanti pa sta koncesijski. Poleg tega je bila na omenjeni dan otroke obvezana opredeljevati tudi ambulanta za boljšo dostopnost do izbranega osebnega zdravnika, ki deluje v okviru koncesijske ambulante Zdravstvenega zavoda Zdravje, so na zavodu še pojasnili za STA.