Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Ministrstvo je javni poziv za izbiro kandidatov za predstavnike ustanovitelja v svetu NIJZ objavilo 2. decembra. Nato so sestavili listo primernih kandidatov, minister Janez Poklukar pa je odločil, katerega posameznika izmed primernih kandidatov bo predlagal v imenovanje vladi.

Ta je za štiriletni mandata imenovala štiri predstavnike ustanovitelje, ki so bili člani sveta že zdaj. Poleg njih svet zavoda sestavljajo še predstavnik zaposlenih in dva predstavnika Zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Vlada predlaga uvedbo položaja strokovnega direktorja NIJZ-ja

Na eni prihodnjih sej bodo morali obravnavati sprememb statuta zavoda. Te so namreč potrebne po spremembi sklepa o ustanovitvi NIJZ-ja, ki jih je vlada sprejela maja lani.

Ključna sprememba je uvedba položaja strokovnega direktorja, ki bo poleg predsedovanja strokovnemu svetu NIJZ-ja med drugim tudi načrtoval, organiziral in nadziral izvajanje strokovnega dela. Strokovni direktor bo tudi izvrševal sklepe strokovnega sveta, sveta zavoda in ustanovitelja, v primeru izgube pa bo sodeloval v postopku ugotavljanja strokovnih razlogov izgube in pri pripravi sanacijskega programa.

Predlog, da bi NIJZ vodila tako generalni kot strokovni direktor, je po besedah ministra za zdravje Poklukarja posledica dolgotrajnega razmišljanja, da bi NIJZ potreboval pomoč nekoga z upravljavskimi in organizacijskimi znanji.

Ob prvi obravnavi sprememb statuta na svetu zavoda so bili kritični v vrstah zaposlenih, saj jih skrbi avtonomnost stroke.