Število otrok, ki redno zajtrkujejo, narašča. Foto: BoBo
Število otrok, ki redno zajtrkujejo, narašča. Foto: BoBo
otroci, igra
Mlajši mladostniki pogosteje zajtrkujejo kot starejši. Tako redno zajtrkuje skoraj polovica 11-letnikov, 37 odstotkov 13-letnikov in 31 odstotkov 15-letnikov, kažejo rezultati raziskave. Foto: BoBo

Izsledki raziskave, ki jo je izvedel Inštitut za varovanje zdravja, kažejo, da je v letu 2010 vse dni v tednu redno zajtrkovalo skoraj 40 odstotkov mladostnikov, kar je nekoliko več kot v letih 2006, ko je redno zajtrkovalo 37 odstotkov mladostnikov, in leta 2002, ko je zajtrkovalo 35 odstotkov mladostnikov.

Mlajši mladostniki pogosteje zajtrkujejo kot starejši. Tako redno zajtrkuje skoraj polovica 11-letnikov, 37 odstotkov 13-letnikov in 31 odstotkov 15-letnikov, kažejo izsledki raziskave.

Pri otrocih se opaža povečana hiperaktivnost
Raziskava je pokazala, da sta sladkane pijače in sladkarije v letu 2010 redno uživali dve tretjini mladostnikov. Uživanje sladkanih pijač in sladkarij se s starostjo povečuje, tako jih redno uživa nekaj manj kot tri četrtine 15-letnikov, slabi dve tretjini 13-letnikov in 58 odstotkov 11-letnikov.

Fantje bolj posegajo po sladkanih pijačah, dekleta pa po sladkarijah. Kot pojasnjuje Matej Gregorič z IVZ-ja, prepogosto uživanje presladkih živil vpliva na povečan energijski vnos in slabšo prehransko vrednost zaužite hrane, povečuje tveganje za razvoj debelosti, sladkorne bolezni, zobne gnilobe in srčno-žilnih obolenj, poleg tega pa se nakazujejo tudi slabše sledenje in zmanjšana pozornost pri otrocih ter povečana hiperaktivnost.

Na MZ-ju že preučujejo možnosti za ukrepe
Na ministrstvu za zdravje zato že preučujejo možnosti za učinkovite ukrepe, s katerimi bi spodbudili uživanje zdravju koristnih živil, ter pripravljajo izhodišča ukrepov za omejevanje trženja nezdravih živil, so še zapisali na IVZ-ju.

Podatki raziskave so tudi pokazali, da je v letu 2010 četrtina mladostnikov redno uživala zelenjavo. Zelenjave nikoli ne uživa dobrih štiri odstotkov mladostnikov, kar je manj kot v letih 2006, ko je ni uživalo šest odstotkov, in 2002, ko je ni uživalo sedem odstotkov mladostnikov.

Socialno bolje situirani otroci zaužijejo več sadja in zelenjave
Vsak dan sadje in zelenjavo uživa nekaj manj kot petina mladostnikov, pogosteje jo uživajo 11-letniki kot 13- in 15-letniki ter dekleta pogosteje kot fantje. Kot pojasnjuje Vida Fajdiga Turk z IVZ-ja, je raziskava pokazala tudi, da sadje in zelenjavo vsak dan pogosteje uživajo tisti mladostniki, ki boljše ocenjujejo svoj socialni položaj in socialno-ekonomski položaj svojih staršev.

Raziskava je pokazala, da je slabih 13 odstotkov mladostnikov na shujševalni dieti ali se trudijo shujšali. Poleg tega pa še skoraj 27 odstotkov mladostnikov meni, da bi morali malo shujšati. Diet se pogosteje lotevajo dekleta in starejši mladostniki.

Vida Fajdiga Turk opozarja, da največje razlike v dietnem vedenju nastopijo v mladostniškem obdobju, ko začnejo mladostniki kritično ocenjevati svojo zunanjo podobo in telesno težo in se primerjati z drugimi vrstniki, pa tudi s slavnimi osebami.

Raziskava poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, financira pa jo ministrstvo za zdravje.