Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zadnji rok za vložitev tožbe je 15. maj in predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln je potrdil tožbo na upravnem sodišču s predlogom za zadržanje te uredbe. Vložena bo v ponedeljek, je dejal.

Razlog je jasen. "Ta uredba direktno uničuje zavarovalnice, ki izvajamo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Po naših izračunih bomo imeli zaradi te uredbe v povprečju deset evrov izgube na mesec na zavarovanca," pravi Mikeln.

To lahko pomeni osem milijonov evrov mesečno izgube. To bi lahko preprečili s takojšnjo prekinitvijo pogodb z zavarovanci.

"Mi razmišljamo o teh možnosti. Seveda pa je to zelo zapleten pravni postopek. Mi razmišljamo, kar globoko, o teh možnosti, seveda je pa to zelo zapleten pravni postopek in govoriti o rokih je vprašanje. Glede na uredbo in glede na zakon, če uredba ostane, naj se zakon sprejme jutri," poudarja.

Tega zavarovanja bi se radi čim prej iz istih razlogov znebili tudi drugi dve zavarovalnici. Tako je tudi Zavarovalnica Triglav sporočila, da bo njena premija s 1. junijem dobrih 45 evrov, kar je 28-odstotna podražitev, seveda bo na položnici ta cena pri vseh treh zavarovalnicah še vedno dobrih 35 evrov, kot to določa vladna uredba. Vzajemna bo preživela tudi brez tega zavarovanja, pravi Mikeln, saj je razvila že široko mrežo zasebnih zdravstvenih izvajalcev doma in v tujini.

Do vladne poteze je kritičen tudi ekonomist Maks Tajnikar: "Tisti, ki zagovarjajo javni sistem in te ukrepe, zagovarjajo, da bi ohranili javni sistem. Mislim, da pljuvajo v lastno skledo. Javni sistem se s tem ruši."

Zanj je vprašljiv tudi način transformacije tega zavarovanja, kot ga predvideva vladni zakon, saj da ni jasno, v kateri del davčnega sistema dajatev spada, po njegovem pa tudi ne bo uresničljiva progresivnost dajatve, saj so prejemki posameznika s tega vidika tajni, možen bi bil le prenos v že obstoječe prispevke.

Podražitev tudi pri Triglavu

Zdravstvena zavarovalnica Triglav s 1. junijem določa mesečno premijo prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v višini 45,52 evra, kar predstavlja 28-odstotno zvišanje. Med veljavo vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo zaračunala zavarovancem premijo 35,67 evra, je poročal STA.

V zavarovalnici so ob tem poudarili, da se nadaljuje rast skupnih odhodkov za doplačila k zdravstvenim storitvam in zdravilom v obveznem zdravstvenem zavarovanju, ki se sofinancirajo iz prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

"Rast poganjata medicinska inflacija in povečan obseg večine zdravstvenih storitev, tudi kot posledica interventne zakonodaje za izvajanje in plačevanje dodatnih storitev za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Vse to pomembno vpliva tudi na povečanje obveznosti Zavarovalnice Triglav iz naslova prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja," so zapisali v sporočilu za javnost.