Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Astma spada med najpogostejše kronične pljučne bolezni, za njo pa v Sloveniji trpi okoli 16 odstotkov ljudi, od tega od pet do osem odstotkov za hudo obliko, je v današnji izjavi za medije opozorila Sabina Škrgat s kliničnega oddelka za pljučne bolezni v UKC Ljubljana. Kot je pojasnila, obstajajo različni poteki astme. Pri posamezniku se ta bolezen lahko razvije že v otroštvu, to pa je pogosto tipična alergična oblika astme, ki pozneje izzveni. V odrasli dobi se po navadi razvije tipična nealergijska astma, ki pa ima že od začetka hujši potek.

"Ravno za najtežje oblike astme se je v zadnjih letih zgodil preboj v znanosti in pristopu do zdravljenja bolnikov z astmo," je poudarila. Po njenih besedah se pri zdravljenju teh bolnikov ne uporabljajo zgolj inhalacijska protivnetna zdravila. Pomembno je namreč sistemsko zdravljenje, vključno z biološkimi zdravili, ki temelji na multidisciplinarnem pristopu oz. na sodelovanju zdravnikov različnih strok.

Simptomi so težko dihanje, kašelj, tiščanje v prsih in piskajoče dihanje, ki se lahko pri bolnikih pojavijo tudi večkrat na dan. "Z zdravljenjem želimo obvladovati simptome do te mere, da bolniki s to boleznijo živijo čim bolj normalno življenje," je dejala specialistke pnevmologije in interne medicine.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije pa je ob svetovnem dnevu boja proti astmi opozorila, da po svetu še vedno obstajajo številne vrzeli pri oskrbi bolnikov z astmo. Pojavljajo se predvsem pri enakopravnosti pri dostopu do diagnoze in zdravljenja oziroma zdravil, pri skrbi za različne socioekonomske, etnične in starostne skupine, v razlikah med bogatimi in revnejšimi skupnostmi in državami ter v komunikaciji o pravilni oskrbi ter izobraževanju za bolnike z astmo.

"Izziv, ki ga predstavlja letošnja tema svetovnega dne, je, da mednarodne organizacije v pulmologiji sodelujejo med seboj ter s pacienti in izvajalci zdravstvenih storitev. S tem sodelovanjem bi zaznali in zapolnili te vrzeli pri obravnavi bolnika z astmo ter pomagali izvajati in deliti inovativne rešitve tako lokalno kot svetovno," je poudarila predsednica sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pulmologiji pri Zbornici - Zvezi Mariana Paula Rezelj.

Svetovni dan astme