Letošnji nagrajeni zdravniki. Foto: Aleš Beno
Letošnji nagrajeni zdravniki. Foto: Aleš Beno

Revija Viva je 28. po vrsti podelila nagrade zdravnikom, ki so jih njihovi pacienti izbrali v akciji Moj zdravnik 2024. Naziv moja onkologinja so podelili Cvetki Grašič Kuhar, naziv moj dermatolog je prejel Pij Bogomir Marko. Metka Koren Krajnc je prejela naziv moja revmatologinja, Miro Denišlič naziv moj nevrolog, Angela Thaler pa naziv moja oftalmologinja.

Naziv moja diabetologinja so podelili Karin Kanc Hanžel, moj družinski zdravnik Sašu Duhu, moja ginekologinja pa Veroniki Testen. Simoni Lesnjak Dermol so podelili naziv moja pediatrinja, Janji Rebernik Oštir naziv moja zobozdravnica, Silvanu Saksidi so podelili naziv moj nefrolog, moj specialist pa je postal specialist urgentne medicine Mario Bjelčević.

Viva: Veliko negodovanja, slabe volje

V uredništvu Vive so pojasnili, da so letos akcijo začeli z rahlo tesnobo in kepo v želodcu. Približno v istem času se je namreč začela zdravniška stavka, z njo pa v javnosti ogromno negodovanja, slabe volje, jeze in na trenutke celo besa in sovraštva.

A so se, kot poudarjajo, akcije lotili v prepričanju, da slovenski zdravstveni sistem premore srčne in iskrene ljudi, ki svoje delo opravljajo predano in s ponosom, na prvo mesto pa vedno postavijo pacienta. Menijo, da ljudje želijo dobiti priložnost, da se takšnim zdravnicam in zdravnikom nekako tudi zahvalijo.

Rekordno število glasov po mnenju uredništva dokazuje, da ljudje še kako opazijo zavzete posameznike, ki delajo dobro. Posebnost nagrade moj zdravnik je, da prihaja neposredno iz rok pacientov, ki se tako svojim zdravnicam in zdravnikom zahvalijo ne le za strokovnost, ampak predvsem za srčnost, zavzetost in iskrenost, so poudarili pri reviji Viva.

V vseh letih do zdaj je glasovalo 350.000 ljudi

Poudarili so tudi, da akcijo podpira tudi vse večje število društev bolnikov – letos jih je vključenih že 27, združujejo pa približno 51.000 članov in povezujejo približno 860.000 bolnikov. Poleg društev so ambasadorji akcije tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Zdravniška zbornica Slovenije in Zveza organizacij pacientov Slovenije.

Vivina akcija Moj zdravnik je letos že 28. po vrsti. V vseh letih skupaj je glasovalo že več kot 350.000 ljudi. Akcija je nastala s posebnim namenom – osvetliti vlogo splošne oziroma družinske medicine v našem prostoru, in sicer tako v javnem kot tudi zasebnem sektorju. Cilj akcije je bil omogočiti ljudem, da pokažejo, kakšne vrednote cenijo pri svojem zdravniku, hkrati pa jim je akcija omogočila, da javno pohvalijo dobro delo svoje zdravnice ali zdravnika, so navedli pri Vivi.

Podelili nazive moj zdravnik 2024