Foto: BoBo
Foto: BoBo

V UKC-ju Ljubljana so pojasnili, da obiskovalci lahko obiščejo odrasle bolnike na navadnih oddelkih v času obiskov med 14. in 17. uro. Na oddelku pridobijo tudi imensko dovolilnico, s katero se identificirajo na vhodu UKC-ja Ljubljana. Glede obiska na oddelku za hematologijo pa lahko več informacij svojci dobijo od oddelčnih zdravnikov.

Obiskovalce obveščajo tudi, da morajo ob stiku z bolniki nositi kirurško masko in si redno razkuževati roke. Obiski majhnih otrok so dovoljeni po predhodnem dogovoru z osebjem na oddelku.

Na otroških oddelkih je lahko ob otroku vedno tudi eden izmed staršev oziroma skrbnikov, če pa bi želeli otroka obiskati drugi, se morajo pred tem dogovoriti z zdravnikom na oddelku.

V porodnišnicah je pri porodnicah dovoljen obisk partnerja, pri čemer v intenzivnih oddelkih velja poseben režim, s katerim svojce seznanijo ob sprejemu bolnika v bolnišnico, so še sporočili iz UKC-ja Ljubljana.

V UKC-ju želijo zagotoviti večjo varnost

Kot so v UKC-ju pojasnili za MMC, so z ukrepom pravzaprav sprostili obiske, saj so bili do zdaj zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom obiski dovoljeni šele 7. dan po hospitalizaciji. "Obiske z dovolilnicami smo obdržali tudi po epidemiji z namenom kontroliranih vstopov v UKC Ljubljana na oddelke, kjer zdravimo bolnike. UKC ima namreč veliko vhodov in pretok ljudi: pacientov, zaposlenih, obiskovalcev, je zelo velik."

Kot pojasnjujejo, so dovolilnice za vstop na oddelke namenjene temu, da osebje oddelkov ve, kdo bo prišel na obisk. Omogočajo se obiski v vseh enotah, a z nadzorom nad varnostno situacijo, v smislu preprečevanja kraj in pridobivanja informacij o bolnikih nepooblaščenim osebam, preprečevanja gneče v večposteljnih bolniških sobah in možnosti prenosa okužb. "Izhodi bolnikov z oddelkov tudi niso omejeni, če zdravstveno stanje bolnika to dopušča, potreben je dogovor z oddelčnim osebjem."

Ker je UKC dolžan poskrbeti za varnost bolnikov in zaposlenih, bodo postopek z dovolilnicami obdržali tudi po sprostitvi režima, so še zapisali.