HPV povzroča šest različnih vrst raka. Foto: NIJZ
HPV povzroča šest različnih vrst raka. Foto: NIJZ

Okužbe s HPV-jem povzročajo raka materničnega vratu, raka penisa, raka nožnice, raka zunanjega ženskega spolovila, raka zadnjika in raka ustnega dela žrela. Najpogostejši rak, ki ga povzročajo okužbe s HPV-jem, je rak na materničnem vratu.

Kljub temu je precepljenost v Sloveniji trenutno zgolj približno 50 odstotkov. Ko bo ta večja, bo predrakavih in rakavih sprememb še manj. Cepljenje proti HPV-ju je najučinkovitejše, če je opravljeno v obdobju zgodnjega mladostništva, še pred začetkom spolne aktivnosti, je poudarila predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku, specialistka javnega zdravja Urška Ivanuš.

Z virusi HPV se okuži skoraj vsak, rak se razvije le pri redkih

Rezultati raziskave, ki so jo izvedli na podlagi podatkov iz registra presejalnega programa za odkrivanje raka materničnega vratu Zora, kažejo, da imajo generacije deklet, ki so imele priložnost brezplačnega cepljenja proti HPV-ju, za skoraj polovico manjšo verjetnost, da jim na presejalnem pregledu Zora odkrijejo predrakave spremembe visoke stopnje v primerjavi z enako starimi necepljenimi dekleti, je dejala.

S človeškimi papilomavirusi oziroma HPV se v svojem življenju okuži skoraj vsak, a se rak razvije le pri redkih, je za Radio Slovenija pojasnila Ivanuš. "Ne poznamo mikroba, ki bo povzročil raka v prvi okužbi. Zato je treba zaščito pred okužbo narediti zgodaj, da pozneje v življenju zaradi vztrajajoče okužbe ne bomo zboleli."

Cepljenje ni namenjeno samo ženskam

Sorodna novica Ljubljanski študenti se lahko naročijo na cepljenje proti virusu HPV

"Zelo veliko se govori o raku materničnega vratu, ki je bil dolgo najbolj prepoznan rak, ki ga ta okužba povzroča. Zato so dolgo ljudje verjeli, da je to cepivo namenjeno samo ženskam, vendar danes vemo, da HPV povzroča tudi druge rake," je poudarila Ivanuš.

Cepljenje proti HPV-ju je zelo varno in učinkovito, je zatrdila Nadja Šinkovec Zorko z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Neželeni učinki so običajno blagi in prehodni, kar poleg rezultatov raziskav kažejo tudi slovenski podatki, je dodala.

Poudarila je še, da program cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2024 vsebuje novost, in sicer se cepljenje proti HPV-ju za fante in moške do dopolnjenega 26. leta starosti od letos izvaja v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Cepljenje proti HPV-ju se bo v letošnjem šolskem letu sicer izvajalo na sistematskem pregledu v 6. razredu osnovne šole ter v 1. in 3. letniku srednje šole, in sicer za generacije fantov in tista dekleta, ki še niso bila cepljena proti HPV-ju.

Vir informacij so tudi osnovne šole

Zelo pomemben vir informacij o HPV-ju so tudi osnovne šole, meni ravnatelj Osnovne šole Bežigrad Bojan Jeraj. "Starši lahko izrazijo svoje dileme, dobijo odgovore na morebitna vprašanja, ponujene so jim dodatne informativne brošure in se nato lažje odločijo, ali bodo podali pisno soglasje za cepljenje svojega otroka," je zatrdil. Pri tem je poudaril pomen sodelovanja med šolami, zdravstvenimi domovi in preostalimi društvi, ki se ukvarjajo s to tematiko.

"S cepljenjem seveda ne zmanjšujemo samo tveganja za razvoj rakov, ampak pomembno prispevamo tudi k obvladovanju bremena raka v naši družbi, dolgoročno pa seveda razbremenimo tudi zdravstveni sistem. Kot veste, je vsako bolezen bistveno bolje preprečevati kot zdraviti," je poudarila Maja Jurjevec iz sektorja za preprečevanje bolezni in poškodb na ministrstvu za zdravje. Pri tem je starše pozvala, naj zaupajo stroki, strokovnjakom in uradni medicini in se odločijo za cepljenje svojih otrok.

Cepljenje proti HPV-ju prepreči več kot 90 odstotkov rakov