Predvidene odškodnine zaradi škode po cepljenju proti covidu-19. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Predvidene odškodnine zaradi škode po cepljenju proti covidu-19. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Z uvedbo desetega svežnja za blažitev posledic epidemije je vlada uvedla odškodnine za zaplete po cepljenju proti covidu-19.

"Uvedba odškodninske odgovornosti in s tem sistema odškodnin brez krivde je ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost in kakovost," je novembra leta 2021 dejal takratni minister za zdravje Janez Poklukar.

Poseben je primer 20-letne Katje, ki je leta 2021 umrla zaradi posledic cepiva Janssen. Ker je bilo pred epidemijo zakonsko določeno, da je odškodninska odgovornost predvidena le za obvezna cepljenja, ne pa tudi za cepljenje proti covidu-19, Katjini svojci odškodnine niso mogli dobiti.

Katjina mama Tatjana Jagodic je dejala: "Aprila smo oddali zahtevek za tožbo na državno odvetništvo, želela pa bi, da vsaj dobimo odgovor. Od takrat ga namreč še nismo."

Posameznik ali njegovi svojci so do odškodnine upravičeni šele takrat, ko posebno ustanovljena komisija ugotovi, ali obstaja povezava med cepljenjem in zdravstvenimi zapleti osebe. Če komisija potrdi, da ima oseba zaradi cepljenja dolgotrajne zdravstvene posledice, se ji odškodnina izplača v znesku 60.000 evrov. 20.000 evrov se izplača otrokom umrlega človeka, najmanjši znesek, 10.000 evrov, pa se izplača partnerjem ali staršem umrlega otroka.

Jagodic je opozorila: "Definitivno je to premajhen znesek. Dejansko je Katjino življenje vredno 10.000 evrov, kar se mi zdi bistveno premalo. Dobro bi bilo, da se zviša, saj imam tudi jaz trajno posledico, duševno, čustveno, ki me bo zaznamovala vse življenje."

Na ministrstvu za zdravje so sicer do zdaj izplačali pet odškodnin, štiri od teh so bile za ljudi z dolgotrajnimi zdravstvenimi posledicami.

Pet primerov odškodnin zaradi cepljenja