Predlog reorganizacije porodniške dejavnosti namreč predvideva združevanje brežiške porodnišnice z novomeško, čemur nasprotujejo tudi vsi posavski župani in oba posavska poslanca. Foto: MMC RTV SLO
Predlog reorganizacije porodniške dejavnosti namreč predvideva združevanje brežiške porodnišnice z novomeško, čemur nasprotujejo tudi vsi posavski župani in oba posavska poslanca. Foto: MMC RTV SLO

Podpise nameravajo izročiti ministru za zdravje Dorjanu Marušiču.

Krog njenih podpornikov se širi tudi na spletnem omrežju Facebook, kjer trenutno šteje približno dva tisoč ljudi. Kot je povedala predstavnica te brežiško-posavske pobude Goranka Krošelj, je namen njihove akcije opozoriti, da so storitve brežiške porodnišnice kakovostne, od česar je po mnenju iniciative odvisno celotno posavsko območje ter življenje Posavk in Posavcev.

Opozorila je, da bi, če bi porodnišnico ukinili, morali prebivalci celotnega posavskega območja storitve iskati v okoliških bolnišnicah, njihova oddaljenost pa lahko v določenih primerih ogrozi življenja otrok in njihovih mamic.

Poskrbeli bodo, da pridejo podpisi v prave roke
Zbrane podpise bodo ob sklepu akcije izročili direktorju brežiške bolnišnice, poskrbeli pa bodo, da bodo prišli v roke vseh, ki odločajo o usodi "teh hramov življenja", ministra za zdravje, predsednika države in predsednika odbora za zdravje v državnem zboru, je še povedala Krošljeva.

Najširše organizirano javno zbiranje podpisov je potekalo preteklo soboto, ko so prostovoljke in prostovoljci zbirali podpise pred večjimi nakupovalnimi in družabnimi središči v vseh petih posavskih občinah, ki so se zavzele za ohranitev porodnišnice.

Predlog reorganizacije porodniške dejavnosti namreč predvideva združevanje brežiške porodnišnice z novomeško, čemur nasprotujejo tudi vsi posavski župani in oba posavska poslanca. Po skupnem sestanku v začetku meseca so ti ministru Marušiču poslali vabilo na javno razpravo. Če jim bodo porodnišnico vzeli, pa so Brežičani med drugim napovedali državljansko nepokorščino.