Predsednik zbornice Možina je poudaril, da je tožilec ravnal v skladu s pravilnikom zbornice in dodal, da primere še vedno preiskujejo organi pregona Foto: BoBo
Predsednik zbornice Možina je poudaril, da je tožilec ravnal v skladu s pravilnikom zbornice in dodal, da primere še vedno preiskujejo organi pregona Foto: BoBo
Konec preiskave o otroški srčni kirurgiji

Zdravniška zbornica je nad programom otroške srčne kirurgije opravila izredni strokovni nadzor, v katerem so ugotovili, da naj bi leta 2012 zaradi neoptimalnega zdravljenja umrli štirje otroci. Za takšno stanje v programu so glede na poročilo najbolj odgovorni izraelski kirurg David Mishaly, njegov slovenski učenec Robert Blumauer in vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Poročilo so posredovali tudi razsodišču in tožilcu zbornice, da bi ugotavljali strokovno odgovornost posameznih zdravnikov. A je tožilec zbornice Jože Balažic ocenil, da so prvi trije primeri smrti že zastarali, v četrtem primeru, ki sicer še ni zastaral, pa po njegovi oceni ne gre za strokovno napako ali sum kakršnega koli kaznivega dejanja. Za zbornico je zato zadeva zaključena.

Primere še vedno preiskujejo organi pregona
Tožilec bo po zagotovilih zbornice, če bi nadaljnja preiskava policije pokazala, da je v omenjenih štirih primerih dejansko šlo za kazniva dejanja, in če bodo ti postopki tudi pravnomočno končani, takoj predlagal uvedbo postopka pred razsodiščem zdravniške zbornice. "Glede na trenutni potek sodnih in kriminalističnih preiskav, ki jih pozorno spremljamo, in ko bodo pravosodni organi odločili o nekaterih spornih dogodkih, bomo ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi," so dodali v zbornici.

Predsednik zbornice Andrej Možina je poudaril, da je tožilec ravnal v skladu s pravilnikom zbornice. Izpostavil je, da primere še vedno preiskujejo organi pregona, in pojasnil, da bo zbornica ob morebitni obsodilni obsodbi zadevo znova obravnavala. "Sodnik lahko tudi priporoči odvzem licence ali kakšen drug ukrep. V vsakem primeru pa, ko pride do obsodilne sodbe, ima zbornica nalogo, da uvede postopek prek razsodišča zbornice, in v tem primeru zadeva ne zastara," je pojasnil.

Izpostavil je tudi, da v UKC-ju Ljubljana niso izkoristili vseh svojih možnosti, saj bi lahko opravili interno strokovno presojo, glede na to, da imajo v hiši mednarodne kirurge in bi lahko obdelali vsak posamezen primer ter morda tudi preiskovalcem kaj pojasnili.

V čem je smisel nadzora?
Na odločitev tožilca zdravniške zbornice se je odzval tudi predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tomislav Klokočovnik. Ta je nad odločitvijo presenečen in razočaran. Sprašuje se tudi o smiselnosti nadzora zbornice, če so zadevo zaprli z argumentom zastaranja.

"V poročilu strokovne komisije zdravniške zbornice jasno piše, da so bile storjene nekatere napake, zato mi je žal, predvsem za starše. Ti zdaj ne bodo dočakali epiloga in bodo morali iskati pravico na sodišču," je povedal.

"Kot vpleteni v to zgodbo, ki sem stanje na otroški srčni kirurgiji podedoval, takega poročila tožilca zbornice ne morem sprejeti. Že dve leti se ukvarjam s problematiko starega programa otroške srčne kirurgije in preprosto ne morem sprejeti, da nekdo zdaj reče, da starši ne bodo dočakali epiloga," je še dodal.

Na ministrstvu za zdravje pa so prepričani, da je za zastaranje postopka odgovorna zdravniška zbornica oziroma njeni organi.

Preiskava v povezavi z dogodki na otroški srčni kirurgiji se sicer nadaljuje, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Kriminalisti pa so že novembra lani podali kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi suma storitve štirih kaznivih dejanj malomarnega zdravljenja, šlo naj bi za Blumauerja.

Konec preiskave o otroški srčni kirurgiji