Ebola je v treh najbolj prizadetih afriških državah zahtevala skoraj 9.000 življenj. Foto: EPA
Ebola je v treh najbolj prizadetih afriških državah zahtevala skoraj 9.000 življenj. Foto: EPA

V Sierri Leone so tako zaznali 80 novih primerov okužbe, v Gvineji 39 in v Liberiji pet. V omenjenih treh državah je od decembra 2013 za ebolo umrlo skoraj 9.000 ljudi. Kot je dejal David Nabarro, posebni odposlanec Združenih narodov za ebolo, je povečanje števila sicer skrb vzbujajoče, a so na pravi poti, poroča BBC. "Smo na dobri poti, število obolelih se zmanjšuje, toda še vedno moramo biti zelo previdni, saj se še pojavljajo nove okužbe," je dejal Nabarro.

Še pred tednom dni je Svetovna zdravstvena organizacija oznanila, da so po juniju 2014 zaznali najmanjše število novookuženih v enem tednu, kar je vzbudilo upe, da je boj proti eboli uspešen.

Odpis dolga v znesku 100 milijonov dolarjev
Mednarodni denarni sklad (IMF) je sporočil, da bo omenjenim trem afriškim državam, ki jih je ebola najbolj prizadela, odpisal 100 milijonov dolarjev dolga. Sredstva bodo zagotovili iz nove fundacije za pomoč in zajezitev katastrof, ki ga je ustanovil sklad. Kot je dejala direktorica IMF-a Christine Lagarde, želijo tako pomagati trojici afriških držav, pa tudi vsem drugim revnim državam, ki se bodo v prihodnje spopadle z zdravstvenimi katastrofami.

IMF je trojici zahodnoafriških držav že septembra lani obljubil 130 milijonov dolarjev nujne pomoči, odbor izvršnih direktorjev sklada pa naj bi še ta mesec razpravljal o nadaljnjih 160 milijonih dolarjev posojil Liberiji, Sierri Leone in Gvineji.