Z združitvijo človeškega celičnega jedra in živalskega jajčeca bi nastale himere. Foto: RTV SLO
Z združitvijo človeškega celičnega jedra in živalskega jajčeca bi nastale himere. Foto: RTV SLO

Znanstveniki se namreč bojijo, da se bo odbor, ki odobri raziskave celičnih zarodkov, uklonil pritisku vlade, ki je potem, ko za to ni bilo niti javne podpore, predlagal prepoved podobnih raziskav.

Znanstveniki zagotavljajo, da bi bilo 99 odstotkov križanega zarodka človeškega izvora, le odstotek bi bil živalski. Zato pozivajo k večjemu razumevanju za svoje delo. Prepričani so, da bi lahko z novimi spoznanji izdelali zdravila za do zdaj neozdravljive bolezni, vključno z alzheimerjevo.

Potreba po uporabi živalskih jajčec naj bi nastala zaradi pomanjkanja človeških jajčec, poleg tega pa je postopek uporabe človeških jajčec veliko bolj zapleten in daje boljše rezultate.

Zaradi nasprotovanja britanske vlade naj bi bili ogroženi predvsem raziskavi dveh skupin. Prva bi rada raziskala genetsko povezanost različnih bolezni, kot je tudi parkinsonova, druga pa raziskuje, kako različna tkiva rastejo v telesu. Zato znanstveniki opozarjajo, da se bodo ostro uprli vsakršnemu poskusu sprejetja zakona, ki jih bo oviral pri delu.