V Španiji je kar 2,3 milijona panjev, država pa se ponaša z največjo čebeljo populacijo v Evropi. Foto: Reuters
V Španiji je kar 2,3 milijona panjev, država pa se ponaša z največjo čebeljo populacijo v Evropi. Foto: Reuters
Čebelji panji
Znanstveniki so izključili možnost, da bi bilo za izginjanje čebel krivo omrežje mobilnih telefonov, saj se čebele usmerjajo po kotu sonca, in ne s pomočjo elektomagnetnih frekvenc. Foto: EPA

Parazit Nosema ceranae so odkrili v Španiji, ki ima kar četrtino evropske čebelje populacije, v Sloveniji in drugih vzhodnoevropskih državah. V Evropo je parazit z leti prišel iz Azije, kjer so čebele proti njemu odporne, razširil pa se je tudi že v Severno in Južno Ameriko.

Španski znanstvenik Mariano Higes pojav izginjanja čebel spremlja že več let, skupaj s kolegi pa so analizirali več tisoč vzrocev iz prizadetih panjev v različnih državah. Leta 2000, ko se je lotil raziskav, je najprej pomislil, da so za smrt čebel krivi pesticidi, a je to možnost kmalu izključil, saj so bili pesticidi le v majhnem številu vzorcev, čebele pa so poginjale tudi zunaj kmetijskih območij.

Nato so izključili možnost, da je za pogin čebel kriva pršica, ki je vidna s prostim očesom, saj te v večini panjev niso našli. Dolgo časa so bili pozneje prepričani, da je krivec parazit Nosema apis, ki živi ob vlažnem vremenu. Spore so bile namreč vidne, vendar so čebele poginjale tudi v suhem vremenu, pa še simptomi so bili drugačni.

Pogin v nekaj dneh
Nazadnje se je Higes odločil, da bo analiziral DNK parazita, in takrat je prišlo na dan, da gre za azijsko vrsto Nosema ceranae. Medtem ko so azijske čebele proti njemu odporne, lahko v idealnih razmerah evropske čebele umrejo v nekaj dneh. "Nosema ceranae je veliko bolj nevarna in živi v vročini in mrazu. Panj je lahko okužen v dveh mesecih in v šestih do 18 mesecih lahko izgine cela kolonija," zatrjuje Higes. Sam je prepričan, da je s parazitom okuženih kar 50 odstotkov panjev v Španiji.

Pri vsem tem je dobra novica to, da je iztrebljanje parazita poceni in učinkovito, saj znaša po en evro na panj dvakrat na leto.

C. R.