Minister Papič je izrazil pričakovanje, da se bodo vsa odprta vprašanja in vsebinske zadeve uskladili v enem tednu, kot skrajni rok za sprejetje pravilnikov pa je postavil konec meseca.  Foto: BoBo
Minister Papič je izrazil pričakovanje, da se bodo vsa odprta vprašanja in vsebinske zadeve uskladili v enem tednu, kot skrajni rok za sprejetje pravilnikov pa je postavil konec meseca. Foto: BoBo

Vsi smo zadovoljni, da je bil zakon po več letih priprav 1. januarja končno sprejet, zdaj pa je treba storiti vse, da se čim prej sprejmejo ustrezni podzakonski akti, s katerimi zamujamo že več kot dva meseca, pravi minister Igor Papič. "Če ne bomo sprejeli podzakonskih aktov, s tem ogrožamo normalno delovanje raziskovalnih inštitutov univerz," je opozoril v pogovoru za Radio Slovenija. Novi zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti namreč med drugim ureja stabilno financiranje javnih raziskovalnih organizacij in uvaja možnost nagrajevanja odličnih raziskovalcev.

Rektorska konferenca je v preteklih mesecih ministrstvo večkrat pozvala, naj čim prej posreduje izračune sredstev za raziskovalne organizacije na podlagi novega zakona, javno agencijo za raziskovalno dejavnost pa k čimprejšnji pripravi potrebnih pravilnikov in drugih podzakonskih aktov.

"Samo za ponazoritev – vseh 14 podzakonskih aktov je treba spremeniti ali na ravni ministrstva in agencije ali na ravni javnih raziskovalnih organizacij. Tudi sprejemanje takšnih aktov zahteva nekaj časa in tukaj se vsaka taka zamuda potem prenese," opozarja predsednik Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije Gregor Anderluh.

Pravilnik o stabilnem financiranju res zamuja, priznava direktor agencije za raziskovalno dejavnost Mitja Lainščak. "Glede interpretacij zakona je tudi več različnih možnosti. Na koncu še ni bilo dogovora, kako naj bo zapisano v pravilniku. Postopki tudi niso popolnoma kratkotrajni, ker mora iti vsak pravilnik svojo pot, ampak jaz verjamem, da bomo to v najkrajšem možnem času razrešili," je napovedal.

Minister Papič je izrazil pričakovanje, da se bodo vsa odprta vprašanja in vsebinske zadeve uskladili v enem tednu, kot skrajni rok za sprejetje pravilnikov pa je postavil konec meseca.