Foto: MMR
Foto: MMR

V raziskovalni nalogi sta preučila 50 rib s petih lokacij v porečju Mure in ugotovila, da jih je kar 94 odstotkov vsebovalo mikroplastične delce.

Do začetka leta 2020 je bilo v Evropi narejenih le pet študij, ki so ugotavljale količino mikroplastike v sladkovodnih ribah. Kot sta povedala nagrajena dijaka, ju skrbi onesnaževanje okolja s plastiko, predvsem pa problematika mikroplastike, ki ima zastrašujoče posledice za organizme.

Preučevala sta ribe rdečeoke v porečju Mure. Na petih lokacijah so jima jih pomagali uloviti lokalni ribiči. Na vsaki lokaciji so ulovili 10 rib. "Za rdečeoke sva se odločila, ker so lahko ulovljive, ker jih je dovolj, ker so vsejedke in ker živijo tako v tekočih kot stoječih sladkih vodah," je pojasil Bogdan.

Čez zimo sta ribe zamrznila in nato januarja lani začela pregledovati vzorce. Ugotovitve so ju osupnile, saj sta v preučevanih ribah našla 239 delcev mikroplastike: 230 vlaken in 9 fragmentov. Pokazalo se je tudi, da se po toku Mure navzdol število fragmentov povečuje. Veliko število najdenih vlaken kaže, da so gospodinjstva največji onesnaževalec voda z mikroplastiko.

"Ker so fragmenti zanimivejši delci, smo jim na Inštitutu za vode določili kemijsko sestavo z metodo infrardeče spektrometrije. Ugotovili smo, da je bila večina fragmentov iz polipropilena," je pojasnil Bogdan. Ugotovila sta tudi, da količina mikroplastike v preučevanih ribah narašča z velikostjo rib. Na podlagi tega sklepata, da bodo imele na primer večje in težje ribe roparice v sebi še več mikroplastike.

Za raziskovalno nalogo sta dijaka poleg zlatega priznanja na tekmovanju mladih znanstvenikov v kategoriji naravoslovnih ved oziroma ekologije prejela tudi Krkino nagrado.

Tekmovanje mladih znanstvenikov naravoslovnih znanosti ICYS je organiziral Regionalni center za talente Beograd II, sodelovali pa so tekmovalci iz 16 držav z 81 raziskovalnimi nalogami.

Letošnja slovenska ekipa je bila izbrana na podlagi rezultatov 55. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije. Poleg Domna Bogdana in Tamare Kolerič je v kategoriji ekologija zlato priznanje osvojil tudi Vid Kavčič z Gimnazije Bežigrad za nalogo Analiza vode izvirov nahajališč črne človeške ribice, bronasti priznanji pa sta prejela Anže Jaklič z OŠ Danile Kumar za nalogo Sončni koledar in Gaja Đukanović Babič z II. gimnazije Maribor z nalogo Podatkovno rudarjenje instagram objav o Mariboru.