Mojca M. Plesničar (levo) bo vodila projekt Sentrix na Inštitutu za kriminologijo Pravne fakultete v Ljubljani, Tina Lebar pa bo vodila projekt EditYR na Kemijskem inštitutu. Foto: Bobo/MMC RTV SLO
Mojca M. Plesničar (levo) bo vodila projekt Sentrix na Inštitutu za kriminologijo Pravne fakultete v Ljubljani, Tina Lebar pa bo vodila projekt EditYR na Kemijskem inštitutu. Foto: Bobo/MMC RTV SLO

Na razpis Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) je prispelo kar 3474 prijav z vsega sveta. Po poglobljenem ocenjevalnem postopku so izbrali za financiranje 494 projektov, ki jih bodo vodili mlajši raziskovalci in raziskovalke, so sporočili z ministrstva za visoko šolstvo znanost in inovacije.

Mojca Mihelj Plesničar je svoj več kot 1,5 milijona evrov vreden petletni projekt Sentencing architecture: building a decision-making matrix (Sentrix) prijavila na panel ERC-ja za družbeni svet in njegove interakcije. To je prvi projekt ERC-ja s tega področja na stopnji za začetek samostojne kariere v Sloveniji in prvi projekt ERC-ja za Inštitut za kriminologijo kot gostiteljsko ustanovo.

Sorodna novica Na odločitve sodišč vpliva tudi razplet nogometnih tekem

Z raziskovalnim projektom želi Mihelj Plesničar spremeniti naše razumevanje odločanja o kaznovanju tako, da ga postavi v kontekst arhitekture izbire. "Ta kontekst zelo poenostavljeno pravi, da okolje, v katerem sprejemamo odločitve, pomembno vpliva na to, kakšna odločitev bo na koncu sprejeta. To želim aplicirati na sistem kaznovanja. V sklopu raziskovalnega dela torej ne bomo gledali samo na to, kakšni so kaznovalni razponi v kazenskem zakoniku in kako sodniki izbirajo med njimi, ampak tudi druge vidike, na primer pritisk javnosti, vpliv medijev, navade, kulture, ki se oblikujejo na sodiščih, in podobno," je dejala raziskovalka.

Skozi projekt želi z uporabo različnih metodoloških pristopov združiti obstoječe razdrobljene raziskave s področja kaznovanja ter zgraditi inovativen teoretični okvir, skozi katerega vidimo kaznovanje kot kompleksen, a povezan sistem dejavnikov. Z uporabo simulacij in vizualizacij namerava povečati preglednost in transparentnost postopkov kaznovanja, vse skupaj pa bo lahko pripomoglo k bolj razumljivemu in pravičnejšemu kazenskopravnemu sistemu.

Lebar želi s projektom izboljšati terapije za zdravljenje genetskih bolezni

Raziskovalka Tina Lebar, trenutno delujoča v ZDA, pa je svoj prav tako več kot 1,5 milijona evrov vreden petletni projekt Expanding the genome editing toolbox by rational reprogramming of tyrosine recombinase DNA specificities (EditYR) prijavila na panel ERC-ja za biotehnologijo in biosistemsko inženirstvo. To je peti raziskovalni projekt ERC-ja za Kemijski inštitut in tretji s področja biotehnologija in biosistemsko inženirstvo ter hkrati prvi s tega področja na stopnji za začetek samostojne kariere.

Kot so sporočili s Kemijskega inštituta, se bo Lebar s pridobljenim projektom osredotočala na inženiring novih molekularnih orodij za ciljanje varnih genomskih mest z uporabo visoko zmogljivih eksperimentalnih metod. Kljub izjemnemu napredku moderne medicina v zadnjih nekaj desetletjih namreč v zdravljenju genetskih bolezni še vedno nismo najboljši, je Lebar poudarila na predstavitvi projekta.

Na Kemijskem inštitutu so na pridobljeni ERC-projekt izjemno ponosni. Kot je poudaril direktor inštituta Gregor Anderluh, še toliko bolj zato, ker ga je pridobila prodorna raziskovalka mlajše generacije, ki se bo z namenom izvajanja projekta vrnila v Slovenijo. Foto: BoBo
Na Kemijskem inštitutu so na pridobljeni ERC-projekt izjemno ponosni. Kot je poudaril direktor inštituta Gregor Anderluh, še toliko bolj zato, ker ga je pridobila prodorna raziskovalka mlajše generacije, ki se bo z namenom izvajanja projekta vrnila v Slovenijo. Foto: BoBo

"Trenutne napredne terapije so osnovane na dostavi zdravih kopij okvarjenih genov v celice bolnika, vendar se te sčasoma izgubijo ali pa se naključno vstavijo v genetski material, kar lahko povzroči dodatne zdravstvene zaplete," je pojasnila. Trajno in varno rešitev po njenih besedah predstavljajo molekularna orodja, ki lahko ciljajo natančno določena, skrbno izbrana, varna mesta v genetskem zapisu.

Obstoječe tehnologije za urejanje genoma pa po njenih besedah omogočajo spreminjanje le kratkih kosov genetskega zapisa, medtem ko so nekateri okvarjeni geni lahko zelo veliki. Kot je pojasnila, se bodo v projektu osredotočili na uporabo posebnih encimov, ki v naravi premikajo dolga zaporedja, vendar jih je trenutno težko spremeniti za učinkovito ciljanje natančno izbranih genomskih mest. S svojo raziskovalno ekipo bo tako poskušala povečati učinkovitost, varnost in trajnost terapij za zdravljenje genetskih bolezni.

Lebar je na naši ustanovi začela svojo znanstveno kariero, zdaj pa jo bo prav tu tudi nadaljevala, in to z razvojem naprednih metod za zdravljenje nekaterih genetskih bolezni, kar je eden od pomembnih izzivov sodobne družbe," pa je poudaril direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh. Dodal je, da se bo s tem projektom na Kemijskem inštitutu še dodatno okrepilo pomembno raziskovalno področje sintezne biologije, kjer so na inštitutu s svojimi raziskavami in rezultati v samem svetovnem vrhu.