V preteklost so možnost regionalnega dogovora ustavljali spori med državami, predvsem Srbije in Kosova. Foto: Pixabay
V preteklost so možnost regionalnega dogovora ustavljali spori med državami, predvsem Srbije in Kosova. Foto: Pixabay

Takšna je vsebina sporazuma, ki ga je danes pod pokroviteljstvom EU-ja podpisalo šest držav, BiH, Albanija, Kosovo, Severna Makedonija, Črna gora in Srbija.

Še večje znižanje teh stroškov je pričakovati pri gostovanjih v Albaniji, saj ta država doslej ni bila članica sporazuma, ki so ga leta 2014 podpisale Srbija, Črna gora, Severna Makedonija in BiH.

V skladu s sporazumom cena za minuto telefonskega pogovora brez davka ne bo dražja od 22,40 dinarja (19 centov), cena za SMS-sporočilo ne višja od sedmih dinarjev (šest centov), cena za en gigabajt prenosa podatkov pa ne višja od 21,40 dinarja (18 centov). Do zdaj so bile cene občutno višje, tudi do 2,5 evra na minuto za klic v regiji.

"Podpis regionalnega sporazuma o gostovanju je dokaz, da v regiji obstaja močna politična volja za digitalno preobrazbo celotnega Zahodnega Balkana," je sporočila evropska komisarka za digitalno družbo in gospodarstvo Mariya Gabriel.

Kot je dodala, bodo uporabniki zdaj deležni nižjih cen gostovanj, ko bodo potovali po regiji, naslednji korak pa je doseči enak sporazum tudi z EU-jem. "Takoj po tem velikem zgodovinskem dnevu bomo začeli delati v tej smeri," je dejala komisarka.