Del zaseženih mamil. Foto: Policija
Del zaseženih mamil. Foto: Policija

Na skupni novinarski konferenci so Primož Donoša, vodja kriminalistov Policijske uprave Kranj, direktor uprave kriminalistične policije GPU-ja David Antolovič in vodja salzburške kriminalistične policije Christian Voggenberger predstavili potek in zaključek preiskave kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s proizvodnjo, tihotapljenjem in preprodajo mamil na širšem območju Slovenije, Avstrije in Italije.

Kot so pojasnili, so obsežno preiskavo začeli leta 2021. Ugotovili so, da je 31-letnik z Jesenic vodil mednarodno hudodelsko združbo, ki je iz severne Evrope v Slovenijo tihotapila kokain ter sama proizvajala amfetamin in gojila konopljo. Vodja združbe je poskrbel, da je 29-letnik iz Ljubljane organiziral skupino ljudi, ki so v več objektih na območju Ljubljane gojili konopljo, in sicer v posebej prirejenih prostorih. Pri tem jim je vodja združbe prek kurirjev iz Avstrije zagotavljal rastline, pozneje pa od dela združbe konopljo odkupoval za nadaljnjo prodajo, so razložili.

Od leve proti desni: vodja salzburške kriminalistične policije Christian Voggenberger, direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi David Antolovič in Primož Donoša, vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj. Foto: Policija
Od leve proti desni: vodja salzburške kriminalistične policije Christian Voggenberger, direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi David Antolovič in Primož Donoša, vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj. Foto: Policija

Najemali hiše in v njih gojili konopljo

Poleg tega se je 31-letnik povezal s 40-letnim državljanom Srbije, ki je organiziral, da je več tujcev na območju celotne Slovenije s ponarejenimi hrvaškimi dokumenti najemalo stanovanjske hiše, ki so jih opremili za pridelavo konoplje in jo v njih tudi gojili. Vodja združbe jim je zagotavljal rastline, pozneje pa od dela združbe konopljo odkupoval z namenom nadaljnje prodaje, so razložili. Združba je ob tem za gojenje konoplje kradla električno energijo, s čimer je distributerje električne energije letno za vsak objekt oškodovala za več kot 50.000 evrov.

Člani kriminalne združbe so kokain, amfetamin in konopljo prodajali tako v Sloveniji kot tudi v Avstriji in Italiji, pri tem pa uporabljali vozila, v katerih so bili izdelani prirejeni prostori za prevoz mamil.

Skupaj s 34-letnikom prevažala konopljo iz Španije in orožje v Belgijo

Vodja združbe se je ob tem povezal tudi s 34-letnim državljanom Slovenije, ki je v času preiskave živel v Bosni in Hercegovini, s katerim sta si delila kurirje in vozila, prav tako sta skupaj tihotapila konopljo iz Španije v Slovenijo in jo dostavljala do drugih članov, ki so jo prodajali na ulici. 34-letnik pa je organiziral tudi tihotapljenje vojaškega orožja iz Slovenije v Belgijo, a so kurirja odkrili v Nemčiji – v skritem prostoru v vozilu so nemški policisti tako našli in zasegli pet avtomatskih pušk, avtomatsko pištolo in več kosov nabojev. Po prijetju kurirja v Nemčiji se je del članov združbe z območja Ljubljane "preselil" v Salzburg v Avstrijo, razlagajo.

Eno celico, ki je izvirala iz Kranja in je delovala najmanj od 26. marca 2021 do 14. maja 2021, je iz tujine vodil državljan Srbije, v njej je sodelovalo najmanj dodatnih šest ljudi. Drugo celico, ki je izvirala z Jesenic in je delovala najmanj od 12. februarja 2019 do 9. januarja 2023, je vodil državljan Slovenije, v njej je sodelovalo še najmanj 26 ljudi. Foto: Policija
Eno celico, ki je izvirala iz Kranja in je delovala najmanj od 26. marca 2021 do 14. maja 2021, je iz tujine vodil državljan Srbije, v njej je sodelovalo najmanj dodatnih šest ljudi. Drugo celico, ki je izvirala z Jesenic in je delovala najmanj od 12. februarja 2019 do 9. januarja 2023, je vodil državljan Slovenije, v njej je sodelovalo še najmanj 26 ljudi. Foto: Policija

V kriminalni združbi je imel vsak posameznik določeno vlogo, ki jo je opravljal po navodilih in v organizaciji vodje združbe, poudarjajo policisti.

Kot je bilo še pojasnjeno na novinarski konferenci, je imela združba zelo dodelan tudi sistem tihotapljenja večjih količin kokaina, amfetamina in konoplje prek slovensko-avstrijske meje, za kar so uporabljali tudi "posojene" kurirje – enemu izmed njih so policisti med tihotapljenjem mamil z Bleda v Celovec zasegli en kilogram heroina.

Kurirji so si denar predajali tudi na planinskih poteh

Isti kurirji, ki so prenašali mamila, so praviloma prenašali tudi denar do vodilnih članov. Ob tem so uporabljali različne metode, da jih ne bi odkrili. Tako so denar nosili po planinskih poteh (Stari Ljubelj), tako da je član združbe iz Avstrije prinesel torbo z denarjem članu združbe iz Slovenije, na območju meje pa sta si torbo predala. "Združba je svoje aktivnosti prilagajala poostrenim nadzorom avstrijske policije na mejnih prehodih, in sicer so spremljali cestne kamere do trenutka, ko so avstrijski policisti končali nadzor na mejnem prehodu Zgornje Jezersko. Nato so vodje združbe poslali kurirje čez prehod v nočnem času na predajo mamil ali prevzem denarja," so pojasnili.

Orožje, ki so ga kurirju zasegli v Nemčiji. Foto: Policija
Orožje, ki so ga kurirju zasegli v Nemčiji. Foto: Policija

Člani mednarodne družbe so se poleg tega ukvarjali še z nasilno izterjavo dolgov – kot so ugotovili kriminalisti, so izsiljevali odjemalce oziroma jim grozili, če so jim bili dolžni za dobavljena mamila. Prav tako so načrtovali, da bi enega od dolžnikov prisilili, da bi odšel v Turčijo in prodal človeški organ (ledvico) ter s tem poplačal dolg do vodij združbe.

V dvodnevni akciji sodelovalo 500 mož postave, kazensko ovadili 49 ljudi

Ob tem kriminalisti poudarjajo, da je bila sama sklepna akcija, ki je potekala 9. in 10. januarja, izjemno zahtevna. V njej je sodelovalo več kot 500 kriminalistov in policistov, opravili so več kot 50 hišnih preiskav. Prijeli so 28 osumljencev in med drugim zasegli 11 kilogramov amfetamina, več kot 3.000 tablet ekstazija, večjo količino konoplje in okoli tristo tisoč evrov gotovine.

Kazensko so ovadili 49 ljudi, in sicer zaradi suma storitve 213 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. Sumijo jih prodaje enega kilograma heroina, 26 kilogramov kokaina, 131 kilogramov konoplje ter proizvodnje in prodaje 34 kilogramov amfetamina.

Antolovič je ob tem poudaril, da je bila preiskava "uspešno končana zlasti po zaslugi vztrajnosti in kriminalistično-taktične iznajdljivosti kriminalistov, ki so svoje delo požrtvovalno opravljali, za kar so se večkrat odrekli celo svojemu prostemu času oz. času, ki bi ga sicer preživeli s svojimi družinami".

Foto: Policija
Foto: Policija

Opozorila po nujnosti posodobitve zakonodaje, da bo sledila razvoju tehnologij

Kriminalisti imajo namreč v takšnih zahtevnih preiskavah velike težave pri zbiranju dokazov. "To se je izkazalo tudi v tej konkretni zadevi, ko zaradi hitrega razvoja informacijske tehnologije (z uporabo različnih platform za šifrirano medsebojno komunikacijo) določenih posebnih preiskovalnih ukrepov po sedanji zakonski ureditvi ni več mogoče učinkovito izvajati," je poudaril in ponovil opozorila, da je treba zakonsko ureditev tega področja ustrezno posodobiti in slediti razvoju informacijske tehnologije.

"Pri tem ne gre za dodatna policijska pooblastila, ampak za zakonsko ureditev načina izvajanja že obstoječih in v zakonu dopustnih ukrepov. Kriminalistično taktična iznajdljivost zakonitega zbiranja dokazov se v nadaljnjih sodnih postopkih razkriva in z njo so osumljenci seznanjeni, zato je za nadaljnje preiskovanje delovanja sodobnih organiziranih kriminalnih združb omenjena zakonska posodobitev nujna, in to v najkrajšem možnem času," je še poudaril direktor Uprave kriminalistične policije.

Foto: Policija
Foto: Policija

Težave zaradi spremenjenega zakona o kazenskem postopku: preiskave opravljali preiskovalni sodniki

V omenjeni preiskavi so se prvič srečali tudi s tem, da so zaradi nedosegljivosti posameznih osumljencev in zaradi nedavno spremenjenega zakona o kazenskem postopku hišne preiskave morali opravljati preiskovalni sodniki – ti so tako opravili kar 11 preiskav prostorov pri šestih osumljencih. "Omenjena zakonska rešitev se je pokazala kot zelo logistično zahtevna in časovno dolgotrajnejša. Tovrstne dejavnosti se izvajajo v okviru zakonskega 48-urnega pridržanja osumljenca, kar še dodatno skrajšuje čas kriminalistični policiji za izvedbo vseh ukrepov za zagotovitev dokazov za nadaljnji kazenski postopek," so policisti opozorili na novinarski konferenci.

Kljub vsemu pa so kriminalisti zadovoljni z delom, saj so ustavili delovanje združbe, ki se je ukvarjala ne zgolj s preprodajo, ampak tudi s proizvodnjo mamil, svojo dejavnost pa ves čas selila, da jih ne bi odkrili.

Samo z gojenjem in prodajo konoplje so po podatkih sodnih izvedencev na leto pridobili 1,2 milijona evrov protipravne premoženjske koristi, samo vodja združbe naj bi se okoristil z milijonom evrov.