Obdolženci v aferi Satex so se zaradi zastaranja primera (za zdaj) izognili kazni. Foto: MMC RTV SLO
Obdolženci v aferi Satex so se zaradi zastaranja primera (za zdaj) izognili kazni. Foto: MMC RTV SLO

Na ustavnem sodišču zadeve niso želeli komentirati, zagotavljajo pa, da gre za absolutno prednostno obravnavo. Zahteva je povezana z največjo posojilno afero v Sloveniji, afero Satex, ki je 10. novembra lani absolutno zastarala, osumljenci pa so se tako izognili kazni.

"Narobe" 91. člen kazenskega zakonika?
Sodnica Mirjana Horvat Pogorelec, ki je zahtevo po oceni ustavnosti vložila na ustavno sodišče, je bila nazadnje predsednica senata v zadevi Satex, njena zahteva pa se nanaša na drugi, tretji in četrti odstavek 91. člena kazenskega zakonika, ki se nanaša na zastaranje kazenskega postopka, piše časnik Slovenske novice.

Kazenski zakonik:
91. člen, drugi, tretji in četrti odstavek, za katere se zahteva ocena ustavnosti

(2) Če je pravnomočna sodba v postopku za izredno pravno sredstvo razveljavljena, je v novem sojenju zastaralni rok dve leti od razveljavitve pravnomočne sodbe.

(3) Zastaranje ne teče v času, ko se po zakonu pregon ne sme začeti ali nadaljevati ali ko je storilec nedosegljiv za državne organe.

(4) Zastaranje se pretrga, če storilec v času, ko teče zastaralni rok, stori enako hudo ali hujše kaznivo dejanje, po pretrganju pa začne zastaranje znova teči.

Vir: DZ

Prisvojili so si vsaj 11 milijonov evrov
Kazenskih dejanj v aferi Satex so bili osumljeni Borut Rataj, Štefan Poštrak, Tomislav Ajdič in Mladen Kerin, ki naj bi si med letoma 1995 in 1996 prek posojil NKBM-ja pridobili za najmanj 11 milijonov evrov protipravnih koristi.

Na vrhovnem sodišču, tožilstvu in ministrstvo za pravosodje zadeve Satex ne komentirajo, ker po njihov mnenju še ni končana. Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec je dejal, da je ministrstvo predlagalo nadzor nad sodiščem, saj nadzora nad zadevo Satex, ker ta še ni končana, ne morejo izvajati. Ugotavljali bodo, ali so vzroki za zastaranje posledica pomanjkljive zakonodaje in formalnopravnih okvirov. Tožilstvo je postopkovne napake tožilstva v primeru Satex zanikalo.