Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Sodnica Tina Lesar je sledila tudi predlogu tožilke Janje Potisk in obtoženemu podaljšala pripor do pravnomočnosti sodbe zaradi ponovitvene nevarnosti. Ni pa sledila predlogu Miheličeve zagovornice, naj mu sodišče izreče pogojno kazen z varstvenim nadzorstvom z izrecnim navodilom, da se zdravi v zdravstvenem zavodu.

Tožilka: Za vse krivi oškodovanko

Za poskus uboja je predvidena kazen od pet do petnajst let zapora, tožilka pa je predlagala osem let in šest mesecev zapora. Po mnenju Janje Potisk je tožilstvu v dokaznem postopku uspelo dokazati, da je Mihelič kriv poskusa uboja, ob čemer je naštela več oteževalnih okoliščin.

Sorodna novica Žensko na avtobusu zabodel njen nekdanji partner, na pomoč sta priskočila dva potnika

Da je dejanje načrtoval, kaže dejstvo, da je ob odhodu od doma vzel s sabo nož, ga zavil v tkanino, nato pa nekdanji partnerici sledil do avtobusa in jo zabodel vsem na očeh, čeprav za to ni bilo nobenega povoda. "Naključje je, da oškodovanka ni utrpela hujših posledic," je poudarila Janja Potisk. Prav tako za svoje dejanje ni prevzel odgovornosti, temveč za vse krivi oškodovanko, je poudarila.

Zaključnim besedam tožilstva se je pridružil pooblaščenec oškodovanke Jernej Kočevar, ta je sodišču predstavil dogovor glede zneska premoženjskopravnega zahtevka, ki ga oškodovanka zahteva od obtoženega. Oškodovanka je od obtoženega sprva zahtevala 38.500 evrov, končni dogovor z obtoženim in njegovo zagovornico pa je, da plača 21.000 evrov, kar je obtoženi priznal.

Zagovornica: Dejanje globoko obžaluje

"Ni sporno, da je obtoženi oškodovanko zabodel, to priznava tudi sam, drugo vprašanje pa je, zakaj je to dejanje storil," je v zaključnih besedah poudarila njegova zagovornica Marina Ferfolja Howland. Obtoženi, je dodala, svoje dejanje globoko obžaluje, prav tako ni imel namena, da bi oškodovanko ubil. Je pa zapadel v hudo krizo, iz katere ni videl izhoda, ko sta se razšla. "Šlo je za nepremišljeno dejanje obupanca," je poudarila Marina Ferfolja Howland.

Sodišče po mnenju zagovornice obtoženemu ne more očitati poskusa uboja, temveč kaznivo dejanje hude telesne poškodbe. Meni tudi, da obtoženi ne potrebuje zaporne kazni, temveč ustrezno zdravstveno pomoč. Po mnenju zagovornice bi sodišče zato lahko izreklo pogojno kazen z varstvenim nadzorstvom z izrecnim navodilom, da se zdravi v zdravstvenem zavodu.

"Prosim sodišče za priložnost, da imam še kaj od življenja, ne želim propadati v zaporu," pa je sodišču povedal obtoženi Mihelič. Kot je dejal, nikoli v življenju ni bil nasilen, svoje dejanje tudi iskreno obžaluje. Obtoženi je povedal, da je živel normalno življenje, ko sta se z oškodovanko novembra lani razšla, pa je zapadel v težave z alkoholom, ki ga je peljal v prepad. Obdobje po razhodu je bilo najhujše v njegovem življenju. Imel je težave s svojo samopodobo in se znašel v začaranem krogu, iz katerega ni videl izhoda. "Žal mi je, da sem izhod iz težav iskal v alkoholu," je povedal sodišču.

Mihelič je 5. februarja zjutraj na avtobusu ljubljanskega mestnega prometa številka 14 z nožem zabodel svojo nekdanjo partnerico in jo hudo poškodoval.