Policisti pretekli konec tedna ujeli več voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola, večina med njimi jih je povzročila nesrečo. Foto: BoBo
Policisti pretekli konec tedna ujeli več voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola, večina med njimi jih je povzročila nesrečo. Foto: BoBo

V petek (11. oktobra) okoli 16.30 so bili trebanjski policisti obveščeni o prometni nesreči na cesti med Dobrničem in Žužemberkom pri odcepu za Lisec. Ugotovili so, da je 32-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drevo in v prometni znak. Lažje poškodovanega povzročitelja nesreče so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da med vožnjo ni bil pripet z varnostnim pasom in je vozil pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 1,27 miligrama alkohola (2,6 g/kg), so pojasnili na Policijski upravi (PU) Novo mesto.

Malo pred tem, okoli 14. ure, so policisti med kontrolo prometa na izvozu z avtoceste Dobruška vas zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila znamke Toyota. 36-letnemu kršitelju, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, so zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog odredili preizkus, ki je potrdil prisotnost drog. Odrejeni strokovni pregled je kršitelj odklonil. Avtomobil so mu zasegli, izdali plačilni nalog v višini 1.200 evrov in zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Brežiški policisti pa so istega dne, torej v petek, okoli 17. ure v križišču Čatež ob Savi ustavili voznika osebnega avtomobila znamke Peugeot. 37-letni kršitelj, ki je imel v litru izdihanega zraka 1 miligram alkohola na liter izdihanega zraka (2,08 g/kg), se je nedostojno vedel, grozil je policistom in ni upošteval opozoril in ukazov, zato so proti njemu uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog in napisali obdolžilni predlog, so sporočili s PU-ja Novo mesto.

Vijugala po avtocesti z 1,7 promila alkohola

Malo po 20. uri pa so bili obveščeni še o nevarni vožnji voznice osebnega avtomobila znamke Audi, ki je vijugala po avtocesti, menjavala prometne pasove, potem pa zapeljala z avtoceste proti Brežicam, kjer je nadaljevala nezanesljivo vožnjo in med drugim peljala vzvratno po cesti. Policisti so se nemudoma odzvali, nevarno voznico izsledili in ustavili. Ugotovili so, da gre za 29-letno kršiteljico, ki je imela v litru izdihanega zraka 0,82 miligrama alkohola (1,7 g/kg). Odvzeli so ji vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o številnih kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Podobno pestro je bilo tudi v nedeljo (včeraj). Malo po osmi uri zjutraj je 28-letni voznik kombija v Gorenji Brezovici na območju Šentjerneja trčil v ograjo ob stanovanjski hiši in jo podrl. Šentjernejski policisti so ugotovili, da gre za 28-letnega kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,57 miligrama alkohola (1,2 g/kg). Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in zaradi kršitev uvedli prekrškovni postopek.

Pod vplivom alkohola je bil tudi voznik mopeda, ki je padel med vožnjo v bližini Dolenjega Karteljevega. Novomeški policisti so ugotovili, da je 56-letni voznik mopeda zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad mopedom, padel in se hudo poškodoval. V litru izdihanega zraka je imel 0,86 miligrama alkohola (1,8 g/kg).

Nezanesljivi voznik je "napihal" 1,02 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka

Okoli 17.30 so bili obveščeni, da na avtocestnem priključku Kronovo za smer Ljubljana voznik osebnega avtomobila volkswagen passat vozi nezanesljivo, vijuga po cesti in ogroža preostale udeležence v prometu. Policisti so kršitelja izsledili in izločili iz prometa. Ugotovili so, da gre za 43-letnega voznika, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,02 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka (2,1 g/kg). Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Pod vplivom alkohola je bil tudi povzročitelj prometne nesreče, ki se je v nedeljo zvečer, okoli 21. ure, zgodila na cesti med Semičem in Stransko vasjo. Metliški policisti so ugotovili, da je 66-letni voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste, se večkrat prevrnil, potem pa nadaljeval vožnjo. Policisti so ga izsledili in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. V litru izdihanega zraka je imel 0,91 miligrama alkohola (1,9 g/kg). Tudi njemu so odvzeli vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Zakon o pravilih cestnega prometa za ugotovljene kršitve določa globo v višini 1.820 evrov in 18 kazenskih točk.

Pod vplivom alkohola je, kot kaže, vozil tudi voznik kombija, ki je bil v nedeljo popoldne vpleten v prometno nesrečo na Topliški cesti v Novem mestu. Po ugotovitvah policistov je 42-letnik zaradi vožnje po levi strani vozišča izgubil nadzor nad vozilom in trčil v avtomobil, ki ga je iz nasprotne smeri pravilno pripeljal 71-letni voznik. Povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 1,33 miligrama alkohola (2,8 g/kg). Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, na pristojno tožilstvo pa bodo proti vozniku podali kazensko ovadbo.

Tudi dva pijana kolesarja

A ne le vozniki, v nesreči sta bila vpletena tudi dva kolesarja, ki sta bila pod vplivom alkohola. Kot so na PU-ju Novo mesto navedli v poročilu, so bili v noči na soboto obveščeni o padcu kolesarja na Cesti krških žrtev v Krškem. Policisti so opravili ogled, zbrali obvestila, da je 25-letnik vozil električno kolo po parkirnem prostoru, kjer je izgubil oblast nad kolesom in padel prek opornega zidu. Lažje poškodovanega kolesarja so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. V litru izdihanega zraka je imel 0,42 miligrama alkohola (0,9 g/kg). Zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov mu bodo izdali plačilni nalog v vrednosti 640 evrov.

V nedeljo dopoldne pa so bili obveščeni, da reševalci oskrbujejo moškega, ki naj bi se poškodoval pri padcu s kolesom v naselju Trnovec na območju Sevnice. Policisti so ugotovili, da je 46-letni moški kolesaril po klancu navzdol. Zaradi neprilagojene hitrosti je izgubil oblast nad kolesom in padel. Kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,55 miligrama alkohola, bodo zaradi kršitev izdali plačilni nalog.