Elan je trenutno v hudih težavah - tudi zaradi nedovoljene državne pomoči, ki jo mora zdaj vračati. Foto: BoBo
Elan je trenutno v hudih težavah - tudi zaradi nedovoljene državne pomoči, ki jo mora zdaj vračati. Foto: BoBo

Na višjem sodišču so potrdili, da so na tamkajšnje okrožno sodišče odpravili spis v povezavi s Koržetovo tožbo. Omenjeno sodišče pa je strankam v postopku sodbo pritožbenega sodišča v sredo že vročilo.

Kot je povedala Koržetova zagovornica Irena Polak Remškar, je višje sodišče tožbeni zahtevek zavrnilo, odločitev višjega sodišča pa je pravnomočna. Koržetu preostane izredno pravno sredstvo, to je zahtevek za revizijo pri vrhovnem sodišču, ki ga bo verjetno vložil, prav tako kot je to storil v primeru prve tožbe, ki jo je višje sodišče zavrnilo že prejšnji mesec.

Mariborsko sodišče v korist Koržeta
Višje sodišče je tako odločilo drugače od ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je leta 2011 Koržetu v obeh tožbah prisodil odškodnino, četudi bistveno manjšo od zahtevane. V prvi tožbi je Korže zahteval 2,1 milijona evrov za vodenje begunjskega podjetja od aprila do decembra 2000, okrožno sodišče pa mu je prisodilo 400.000 evrov. V drugi tožbi za vodenje podjetja od leta 2001 do aprila 2004, za kar je zahteval 8,3 milijona evrov, pa mu je sodišče prisodilo 2,77 milijona evrov.

"Pritožbeno sodišče je s sodbo ugodilo pritožbi tožene stranke in prvostopenjsko sodbo spremenilo tako, da je v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek tožnika," so pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

11 milijonov odškodnine težko breme za Elan
Z odločitvami višjega sodišča so zadovoljni v Elanu, ki bi ga morebitno plačilo 11 milijonov evrov zahtevane odškodnine močno finančno obremenilo. Član uprave Elana Leon Korošec je povedal, da je kratko informacijo o odločitvi sodišča od odvetnika dobil v sredo zvečer, ker ni seznanjen s podrobnostmi, pa jo le težko komentira.

Nedvomno sicer odločitev sodišča v korist Elana olajša iskanje novega lastnika za begunjsko družbo, od nakupa katere je aprila odstopil angleški sklad Argus Capital. Vendar, kot opozarja Korošec, bo dejansko nadaljevanje spora s Koržetom odvisno od njegovih nadaljnjih potez in pravnih postopkov.

10 milijonov bo treba vrniti Evropi
Druga velika obremenitev Elana je zahteva Evropske komisije, da Elan državi vrne deset milijonov evrov nedovoljene državne pomoči iz dokapitalizacije leta 2008. Elan in država sta na to odločitev vložila tožbo na evropsko sodišče in Korošec je prepričan, da so po pravni poti storili vse, kar je bilo potrebno. To težavo bi sicer rešil postopek privatizacije, zato v Elanu pozdravljajo odločitev vlade, da je družbo uvrstila na prvi seznam za prodajo podjetij v državni lasti.