Elanu se je v zadnjem času razen spora s Koržetom sicer uspelo otresti večine grehov iz preteklosti in tako ponovno vlaga zlasti v prihodnji razvoj. Do konca leta se v podjetju nadejajo tudi od sedem do deset milijonov evrov svežega kapitala. Foto: MMC RTV SLO
Elanu se je v zadnjem času razen spora s Koržetom sicer uspelo otresti večine grehov iz preteklosti in tako ponovno vlaga zlasti v prihodnji razvoj. Do konca leta se v podjetju nadejajo tudi od sedem do deset milijonov evrov svežega kapitala. Foto: MMC RTV SLO

Elan od Koržeta in Januša Šefmana zahteva odškodnino "zaradi zgrešenih nakupov, določenih poslovnih naložb, nepojasnjenih in neposlovnih odpisov določenih terjatev, nepojasnjenih odpustov določenih dolgov in nenamensko trošenega denarja, ki ga je Slovenska razvojna družba namenila razvoju in sanaciji Elana, to pomeni smučarski in morski diviziji, ne pa za izlete v trgovsko dejavnost," je povedal Elanov odvetnik Miran Kos. Pojasnil je, da gre za transakcije v letih od 2002 do 2004, ki obsegajo tudi nakupe treh podjetij v slabem stanju.

Koržetova zagovornica Irena Polak Remškar pa odgovarja, da "dve od teh podjetij še danes poslujeta, eno pa je Elan sam dal v stečaj." Zato je prepričana, da je Elanova zahteva neutemeljena. Odškodninski zahtevek se namreč med drugim nanaša tudi na nakup Elana Invente oziroma tedanjega Ataca, ki je takrat res posloval z izgubo, vendar je danes uspešno podjetje, ki prinaša dobiček.

Sodnica odločila, da osnova je
A sodnica Gordana Indihar Veličković meni, da tožbeni zahtevek vendarle ima osnovo, zato ga ni zavrgla. Sklenila je, da se bo glavna obravnava nadaljevala 28. junija z zaslišanjem Koržeta, direktorja Elana Invente Mihe Šterna, takratnega direktorja Elanove krovne družbe Skimarja Tevža Tavčarja in zdajšnjega predsednika uprave Elana Roberta Ferka.

Korže zahteva milijonske odškodnine
Medtem se nadaljuje pravni spor, ki ga je sprožil Korže, ko mu Elan ni izplačal menedžerske nagrade. Ljubljansko sodišče je v drugem sojenju maja letos, sedem let po vložitvi tožbe, določilo odškodnino 400.000 evrov, medtem ko je Korže kot nagrado za prestrukturiranje družbe v letu 2000 zahteval 2,1 milijona evrov. Vendar se je Elan na odločitev sodišča pritožil.

Hkrati se na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljuje tudi druga tožba Koržeta proti Elanu za plačilo nagrade od leta 2001 do 2004, zahteva pa 8,4 milijona evrov. Elan tudi tej tožbi oporeka, saj so njegovi odvetniki prepričani, da cilji pogodbe o menedžerskih nagradah sploh niso bili izpolnjeni in da se ni zgodil poslovni preobrat Elana, ko ga je vodila Koržetova sanacijska ekipa.