Požar je bil pogašen tudi s pomočjo letal air tractor. Foto: Gorska reševalna služba Bohinj
Požar je bil pogašen tudi s pomočjo letal air tractor. Foto: Gorska reševalna služba Bohinj

Na terenu so bili gasilci PGD-ja Bohinjska Bistrica, Gorska reševalna služba Bohinj in enota Civilne zaščite Bohinj za reševanje na vodi, so na družbenem omrežju Facebook sporočili iz Prostovoljnega gasilskega društva Bohinjska Bistrica.

"Zjutraj se nam je kar mudilo, saj smo vedeli, da dela prejšnji dan še nismo končali. Pet se nas je skupaj z enim članom PGD-ja Bohinjska Bistrica odpravilo na pogorišče. Na hrbtih so bile tokrat 20-litrske brente, polne vode, krampi, motorna žaga in polna bojna oprema gorskega reševalca, dobrih 30 kilogramov na osebo torej. Pogorišče smo še enkrat prekopali in pripravili tako, da so lahko na sceno stopili helikopter cougar in air tractorja. Verjetno marsikdo ne ve, kako usposobljene pilote imamo, pa čeprav so v air tractorjih trenutno še tujci. Voda je res zelo redko zgrešila cilj, pa še to samo za nekaj metrov, so zapisali na Facebookovi strani Gorske reševalne službe Bohinj. Po desetih urah jim je uspelo požar omejiti, da bodo pogorišče še nekaj dni nadzirali.

O požaru so bili obveščeni že v torek

S Policijske uprave Kranj so sporočili, da je bil gorenjski operativno-komunikacijski center o požaru na območju med domom Komna in Črnim jezerom obveščen že v torek okoli 13. ure.

Aktivirali so helikopter Slovenske vojske, gorsko reševalno službo in PGD Bohinj, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj.

Helikopter vodo zajema v Bohinjskem jezeru. Foto: PGD Bohinjska Bistrica
Helikopter vodo zajema v Bohinjskem jezeru. Foto: PGD Bohinjska Bistrica

Talni požar, brez dima, ki se širi pod podrastjem in po kraških pojavih

Ugotovili so, da gre za talni požar brez dima, ki se širi pod podrastjem in po kraških pojavih, torej breznih, jamah in t. i. tunelih – sifonih, kjer lahko kljub gašenju z vodo tli dalj časa.

Požarišče je veliko približno 100 kvadratnih metrov. Med gašenjem so na kraju našli tudi drevo s sledmi, ki so značilne za udar strele. Razkopali so teren, da so odkrili žarišče požara, nato pa usmerjali helikopter Slovenske vojske, ki je izmet vode izvedel štirikrat.

Dim zaznali že prejšnji teden

Vonj po dimu so mimoidoči na relaciji Črno jezero–Komna zaznali že prejšnji teden, v četrtek, so na družbenih omrežjih zapisali v Gorski reševalni službi Bohinj. Isti dan so pobočje Komarče dvakrat temeljito pregledali, sledi o požaru pa niso zaznali. V torek pa so naključni pohodniki znova zaznali dim.