Pečate, ki so bili pozneje nalepljeni na stranice vozila, naj bi Zidar tudi podpisal. Foto: MMC RTV SLO
Pečate, ki so bili pozneje nalepljeni na stranice vozila, naj bi Zidar tudi podpisal. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Zidar
Po nekaterih podatkih je bil Zidar namenjen na finalno tekmo Eura 2008 na Dunaj. Če to drži, so šli načrti očitno po vodi. Foto: MMC RTV SLO
Novo o prijetju Zidarja
Ponovna aretacija Zidarja

Tega uradno Generalna policijska uprave ni potrdila, je pa sporočila, da "kriminalistična policija izvaja konkretne operativne aktivnosti, usmerjene v preiskovanje težjih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije. V zaključni akciji, ki poteka na območju Policijske uprave Ljubljana, je bila dvema osebama odvzeta prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete".

Več informacij bodo posredovali, ko bodo izvedena vsa nujna preiskovalna opravila. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za Zidarja in Penka. Nekdanji direktor Urada za preprečevanje korupcije Boštjan Penko naj bi se ravno v zadnjih dneh pridružil odvetniški pisarni Nine Zidar Klemenčič.

Najprej naj bi po poročanju TV Slovenija na Policijsko postajo Moste prepeljali Penka, nato pa še Zidarja.

Policisti v civilu so zgodaj popoldne slabo uro preiskovali parkirano Zidarjevo vozilo, ga zapečatili in odpeljali s kraja dogodka, zato je mogoče sklepati, da bo to dokazno gradivo.

Povezave z afero Čista lopata verjetno ni
Z afero Čista lopata naj zadnji dogodek ne bi bil povezan, gre za Zidarjev podcenjeni nakup nepremičnine v Fiesi, s čimer naj bi bil SCT zaradi zlorabe položaja svojega direktorja oškodovan za okoli 122.000 evrov. Drugi mogoči vzrok naj bi bila utaja davkov s pomočjo t. i. "missing" podjetij, pri katerih je izterjava davščin zaradi težke sledljivosti odgovornih oseb izjemno težka.

Podobno poroča časopis Finance, ki se sklicuje na pričevanja očividcev, Zidarja naj bi policisti priprli v Ljubljani, na Neubergerjevi ulici, v bližini poslovnih prostorov SCT Inženiringa. Zidarja naj bi prijeli, ko je bil v službenem avtomobilu. Policisti naj bi po pričevanju očividcev vstopili tudi v poslovne prostore SCT Inženiringa.

Po drugih virih pa naj Zidar ne bi bil pridržan in naj bi se v popoldanskih urah odpravil na ogled finalne tekme evropskega nogometnega prvenstva na Dunaj, še poročajo Finance.

Junijsko nadaljevanje februarskih dogodkov
Kot je znano, je bil Zidar pridržan že sredi februarja v odmevni akciji proti domnevnemu gospodarskemu kriminalu, med njimi direktorja dveh velikih gradbenih podjetij. Takrat je bila pridržana tudi Hilda Tovšak (Vegrad), kriminalisti pa so obiskali tudi Dušana Črnigoja (Primorje) preiskovalna sodnica pa je odredila pripor le za Tomaža Žiberta, člana razpisne komisije v javnem podjetju Kontrola zračnega prometa. V ospredju afere naj bi bilo kartelno delovanje in podkupovanje pri projektu gradnje nadzornega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.

L. D./M. R.

Novo o prijetju Zidarja
Ponovna aretacija Zidarja