Preiskovalna sodnica je na prostost izpustila Tomaža Žiberta. Foto: MMC RTV SLO
Preiskovalna sodnica je na prostost izpustila Tomaža Žiberta. Foto: MMC RTV SLO

Žibert, ki je bil član razpisne komisije javnega podjetja Kontrola zračnega prometa, ki je odločala o tem, kdo naj bi gradil letališki stolp, je bil v priporu od 13. februarja.

Policisti so 12. februarja zaradi suma gospodarskega kriminala sicer pridržali sedem ljudi, a so jih po noči, preživeti v priporu, vse, razen Žiberta, izpustili. Preiskovalna sodnica je 25. februarja izdala sklep o preiskavi zoper šest ljudi, osumljenih nedovoljenega dajanja daril, in enega človeka, osumljenega nedovoljenega sprejemanja daril.

Žibert obljubljal vpliv na odločitve razpisne komisije
Tomaž Žibert naj bi od SCT-ja in Primorja v zameno za pridobitev posla gradnje letališkega stolpa zahteval, da za izvedbo elektroinštalacijskih del kot podizvajalca najameta njegovega svaka Janeza Bidovca. Na podoben način naj bi se Žibert dogovarjal tudi z Vegradom, le da naj bi od Hilde Tovšak zahteval nagrado, v zameno pa bi med ponudnike uvrstil popravljeno Vegradovo ponudbo in jo nato priporočil kot najboljšo.

Črnigoj ostal brez imunitete
Med preostalimi šestimi osumljenci so Ivan Zidar, direktor SCT-ja, Hilda Tovšak, direktorica Vegrada in Dušan Črnigoj, direktor Primorja in državni svetnik. Črnigoja so kot edinega med osumljenci izpustili na dan pridržanja, saj mu kot državnemu svetniku pripada imuniteta. Državni svet je odločil, da se Črnigoju imuniteta ne vzpostavi.

A. K. K.