Andrej Vizjak. Foto: BoBo/Luka Dakskobler
Andrej Vizjak. Foto: BoBo/Luka Dakskobler

Komisija je leta 2021 zaradi sumov nasprotja interesov pri takratnem ministru končala postopek, v katerem ni potrdila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Na podlagi nove prijave, ki je prinesla dodatne informacije o domnevnih nepravilnostih pri dodeljevanju sredstev za Hidroelektrarno Mokrice iz sklada za podnebne spremembe, pa so znova uvedli postopek predhodnega preizkusa, so sporočili iz KPK-ja.

V okviru tega so pridobili obsežno dokumentacijo ministrstev za okolje in prostor oziroma za naravne vire in prostor ter za okolje, podnebje in energijo, poleg tega pa še pojasnila posameznih uradnih oseb, ki so sodelovale pri odločanju o ukrepih, vezanih na sklad za podnebne spremembe.

Po pojasnilih komisije so zaradi zaznanega suma kršitve integritete pri umestitvi ukrepa Promocija v sklad za podnebne spremembe zoper Vizjaka v oktobru uvedli postopek preiskave. Ob tem komisija poudarja, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev potrjeni ali ovrženi. "Obravnavana oseba, ki je prejela obvestilo o uvedbi postopka preiskave, bo imela v postopku zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, v okviru teh pa bo imela tudi možnost pojasniti svoja ravnanja," so navedli in dodali, da bodo lahko več informacij o obravnavani zadevi zaradi interesov postopka podali po koncu.

Po navedbah časopisa Dnevnik je KPK na podlagi dosedanjih ugotovitev in zaznanih sumov storitve kaznivega dejanja, neuradno gre za sum zlorabe uradnega položaja, zadevo predal tudi policiji.

V povezavi z domnevnimi vplivi nekdanjega ministra iz stranke SDS na povečanje finančnih sredstev za potrebe HE Mokrice in sumom korupcije pri izdaji soglasja Zavoda za ribištvo Slovenije za postavitev omenjene hidroelektrarne pa komisija glede na razpoložljive dokaze ni mogla potrditi kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zato so postopek ustavili. Bodo pa, kot so navedli, ugotovitve zaradi zaznanih sumov storitve kaznivega dejanja odstopili policiji.

Zaradi poslovanja podnebnega sklada je zdaj že nekdanji minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan lani oktobra odredil izredno notranjo revizijo poslovanja sklada, končni izsledki pa so se pokazali obremenjujoči za njegovega predhodnika Vizjaka.