Kranjski kriminalisti so ovadili peterico izsiljevalcev. Foto: STA
Kranjski kriminalisti so ovadili peterico izsiljevalcev. Foto: STA

Kriminalisti so po poročanju kranjskih policistov v preiskavi ugotovili, da se osumljenci že dalj časa ukvarjajo z izsiljevanjem. Eden izmed osumljencev je bil organizator oz. naročnik, drugi štirje pa so zanj izsiljevali namišljene dolgove in svoje žrtve tudi nasilno zastraševali.

Eden izmed oškodovancev bi moral osumljencema moral vrniti nekaj tisoč evrov namišljenega dolga, ker ga ni, sta mu grozila z nasiljem in grožnje pozneje tudi uresničila. Drugi oškodovanec bi moral poravnati osumljenčevo neodplačano posojilo banki, tretji pa namišljen denarni dolg do njega.

Pri zastraševanju so osumljenci oškodovance postavljali v brezizhoden položaj. Najprej so poskusili z manjšimi pritiski, ki so jih nato stopnjevali z grožnjami in tudi nasiljem. Oškodovance pa so opozarjali tudi na posledice, če bi jih prijavili policiji. Zato so bila izsiljevanja prijavljena šele po številnih grožnjah in nasilnih dejanjih.

Peterica je osumljena poskusa izsiljevanja, eden izmed njih pa tudi povzročitve lahkih telesnih poškodb. Za kazniva dejanja izsiljevanja z uporabo orožja ali na posebej surov in poniževalen način je predvidena kazen zapora od enega do osmih let, za telesne poškodbe z orožjem, nevarnim orodjem ali drugim sredstvom pa je predviden zapor do treh let.