Kdo vse je kriv za tragedijo, še ni znano, sodišče pa naj bi lastniku Lipe podaljšalo pripor. Foto: RTV SLO
Kdo vse je kriv za tragedijo, še ni znano, sodišče pa naj bi lastniku Lipe podaljšalo pripor. Foto: RTV SLO
Vhod v lokal Lipa
Za posledicami poškodb pred lokalom so umrla tri mlada dekleta. Foto: RTV SLO
Klub Lipa
Klub Lipa so po tragediji do preklica zaprli. Foto: RTV SLO

Mladim do 18. leta starosti naj se po 22. uri prepove vstop v lokale in na prireditve, kjer točijo alkoholne pijače.

Predlog SLS-a

Zavašnikov odvetnik Milan Vajda je že napovedal, da bo zoper zavrnitev ljubljanskega okrožnega sodišča sprožil zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču. Vajda še ni prejel sklepa senata sodišča; verjetno ga bo s pošto v petek dopoldne.

Gneča vzela tri življenja
Robert Tomaž Zavašnik je v priporu od sobote in je osumljen storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti iz m

alomarnosti, ki naj bi bila vzrok za smrt treh deklet pred njegovim lokalom. Dve dekleti sta umrli na kraju nesreče, tretje pa nekaj dni pozneje v Kliničnem centru. Lokal je deloval na črno, Zavašniku pa grozi kazen zapora od enega leta do osmih let.

Za hitrejše obravnavanje prekrškovnih zadev sta bila sprejeta nov zakon o prekrških in zakon o aboliciji. Vendar pa se je tudi v tokratni zadevi Zavašnik pokazalo, da je odprava sodnih zaostankov ključnega pomena za načelo pravne države, so še dejali na pravosodnem ministrstvu.
45 prekrškov proti Zavašniku ukinjenih
S pravosodnega ministrstva so medtem sporočili, da so bili na podlagi zakona o ustavitvi določenih postopkov o prekrških, torej zaradi abolicije prekrškov, zavrnjeni oziroma ustavljeni postopki v 45 zadevah zoper pravno in odgovorno osebo ROTO, d. o. o., Roberta Tomaža Zavašnika. Trenutno je zoper Roberta Tomaža Zavašnika zaradi prekrškov, storjenih v letu 2005, vloženih 67 zahtev za sodno varstvo, vsi ti postopki pa so v teku.

Vizjak zahteva odgovore
Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je po nesreči pred Lipo od tržnega inšpektorata zahteval, naj glavni tržni inšpektor Roman Kladošek javnosti pojasni dejavnosti in ukrepe v zvezi z lokalom Lipa. Minister je obenem zahteval poročilo o dejavnostih in ukrepih tržnega inšpektorata, po preučitvi poročila pa bo tudi ustrezno ukrepal in komentiral delo tržnega inšpektorata, je poročal Radio Slovenija.

Tragedija odmeva tudi na spletnih forumih. Svoje mnenje povejte tudi vi.
Lokali pa vztrajno kršijo obratovalni čas
Glavni tržni inšpektor Roman Kladošek je glede na poslovanje podobnih lokalov po Sloveniji dejal, da je poslovanje podobnih diskotek po Sloveniji problematično predvsem z vidika spoštovanja obratovalnega časa. Po številu kršitev obratovalnega časa je Kladošek izpostavil Meltal gostinstvo in Gaudeamus iz Maribora. Lastniku prvega so tržni inšpektorji izrekli 34 glob, drugemu pa 33. Lastniku kava bara Planet pub v Portorožu so letos izrekli že 24 odločb o prekršku (za vsakega je izrečena globa 300.000 tolarjev).

SLS za ostre ukrepe
Nesreča je sprožila številna vprašanja o odgovornosti vpletenih, zato so v koalicijski stranki SLS sklicali novinarsko konferenco in predstavili nekaj svojih predlogov. Med drugim menijo, da je potrebno sprejeti resne ukrepe, ki bodo omogočili večjo varnost mladih na podobnih zabavah in zato predlagajo, da se mladim do 18. leta starosti po 22. uri prepove vstop v lokale in na prireditve, kjer točijo alkoholne pijače.

Državnemu zboru bodo tudi predlagali, da se zakonodaja, ki ureja različna nadzorovanja, prilagodi, tako da bo zagotovila učinkovit nadzor nad izvajanjem predpisov in s tem omogočila potrebno varnost vseh državljanov, še posebej mladih. Predlagali bodo tudi, da se poenostavi možnost takojšnje prepovedi opravljanja določene dejavnosti v primerih, ko se določene kršitve ponavljajo.

Mladim do 18. leta starosti naj se po 22. uri prepove vstop v lokale in na prireditve, kjer točijo alkoholne pijače.

Predlog SLS-a