Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ljubljanski policisti so bili v ponedeljek okoli polnoči obveščeni o sumljivi osebi v garažni hiši na Viču, ki naj bi pred nekaj dnevi na istem območju uporabila strelno orožje in streljala v zrak.

S PU-ja Ljubljana so sporočili, da so policisti ob prihodu v garažno hišo opazili osebno vozilo, s katerim se je sumljiva oseba odpeljala, zato so vozilo začeli ustavljati. 26 letni voznik znakov policistov ni upošteval in je pospešeno nadaljeval vožnjo proti Lavrici in nato naprej po glavni cesti proti Ribnici.

Ker je voznik nevarno vožnjo nadaljeval, so policisti v Velikih Laščah uporabili prisilno sredstvo za prisilno ustavljanje vozil – stinger. Voznik ga je prevozil in zato nekaj metrov naprej vozilo moral ustaviti, nato pa je prižganega pustil sredi vozišča in zbežal v bližnji gozd.

Policisti so vozilo zavarovali in pri tem v njem opazili dele orožja in naboje, zato so ga zapečatili in zasegli. Voznik kljub večurnemu iskanju ni bil izsleden.

V torek so policisti na podlagi zbranih informacij na pristojnem sodišču pridobili odredbo za hišno preiskavo zaradi suma nezakonitega posedovanja orožja. Na podlagi predhodnih dejanj, videnih delov orožja v vozilu in zbiranja obvestil so upravičeno pričakovali, da je osumljenec oborožen in nevaren, zato so v izvedbo hišne preiskave vključili tudi policiste Specialne enote policije (SE).

V torek pozno popoldne so policisti specialci na območju Grosuplja vstopili v objekt, kjer so najprej omejili gibanje šest ljudem v hiši, nato pa locirali osumljenega, ki se je umaknil v enega izmed prostorov, ga zaklenil in pred vrata nastavil težje predmete.
Ko je policijskim specialcem uspelo vstopiti v sobo, je osumljenec vanje nameril strelno orožje.

Policistom mu je orožje uspelo odvzeti in ga prijeti. Pri tem ni bil nihče poškodovan, policisti pa so poklicali zdravstveno osebje, saj je osumljenčevo zdravstveno stanje kazalo, da potrebuje ustrezno oskrbo. Nato je bil odpeljan z reševalnim vozilom in zaradi zdravljenja zadržan v zdravstveni ustanovi. Reševalci so nudili preventivni pregled šestim starejšim ljudem, ki so bili v tem času v objektu, vendar dodatne zdravniške pomoči niso potrebovali.

"Policisti so nato v objektu ter v dveh osebnih vozilih opravili hišno preiskavo, v kateri so zasegli revolver, dve pištoli, devet pušk in večjo količino različnega streliva. Ena izmed pištol, ki jo je imel v posesti osumljenec, je nelegalna in njen izvor še preverjajo. Preostalo orožje je last dveh družinskih članov osumljenca, ki imata za omenjeno orožje ustrezna dovoljenja. Ker pa nista zagotovila ustrezne hrambe orožja, da do njega ne bi imela dostopa nepooblaščena oseba, jima je bilo orožje zaseženo in bo na upravno enoto podan predlog za odvzem orožja," so navedli na PU-ju Ljubljana.

Zoper osumljenca, ki sicer na policiji še ni bil obravnavan, bo izveden prekrškovni postopek zaradi posesti nelegalnega orožja, prav tako bo zoper njega na pristojno državno tožilstvo podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivih dejanj nevarne vožnje, preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi (predpisana je zaporna kazen od enega do petih let) ter povzročitve splošne nevarnosti (predpisana zaporna kazen je do pet let).