Plut se je že vrnil v pripor. Foto: RTV SLO
Plut se je že vrnil v pripor. Foto: RTV SLO
Hiša Ulčarjevih
Plut je osumljen, da je 23. februarja ubil 32-letno Ljubico Ulčar. Foto: RTV SLO

37-letni Plut se je rezal po desni roki, zaradi česar so ga odpeljali v Klinični center. Po oskrbi se je že vrnil v samsko sobo v zaporu na Povšetovi. Pluta so po prijetju najprej nastanili v skupinsko sobo, kjer so ga priporniki v nedeljo pretepli. Analiza je pokazala, da je bila nastanitev Silva Pluta v skupinsko celico neustrezna, zato odhaja direktorica zapora v Ljubljani Irena Križnik v pokoj.

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij je še ugotovila, da je bila odločitev premalo premišljena, zato bo od ponedeljka na čelu Zavoda za prestajanje kazni v Ljubljani dozdajšnji vodja oddelka za vzgojo Boris Bačar, do zdaj pomočnik direktorice.

Vabimo vas, da sodelujete na anketi o varnosti v slovenskih zaporih. Več tukaj.
Domenjeno je bilo drugače
Vršilec dolžnosti generalnega direktorja uprave Dušan Valentinčič je dejal, da se je zapor po njegovih navodilih ustrezno pripravil in da so za Pluta predvideli samsko sobo. Ob njegovem prihodu v pripor so Valentinčiča obvestili, da je bil nastanjen v samico, dve uri pozneje pa je bil obveščen, da so ga drugi priporniki pretepli. Po besedah Valentinčiča je Križnikova njegovo odločitev pozneje spremenila, saj naj bi hotela zmanjšati možnost, da bi se Plut sam poškodoval.

Kdo je kriv za smrt?
Poslanka Darja Lavtižar Bebler je zaradi primera Plut na ministra za pravosodje in notranje zadeve naslovila javno poslansko vprašanje, ali je žrtev umrla zaradi neustreznega ukrepanja slovenske policije in pravosodja ali zaradi neustrezne zakonodaje. Sprašuje tudi, zakaj ob tem izpustu Pluta ni nihče ukrepal, saj naj bi zapor zapustil šele 17. februarja, na prostosti pa je bil že decembra lani.

Plut je osumljen, da je 23. februarja ubil 32-letno žensko, njenega moža pa ranil.