Direktor policije Stanislav Veniger: Kar dve tretjini prometnih nesreč sta se zgodili v naseljih. Foto: BoBo
Direktor policije Stanislav Veniger: Kar dve tretjini prometnih nesreč sta se zgodili v naseljih. Foto: BoBo
Kar 20 izmed 124 umrlih lani v prometnih nesrečah je bilo pešcev. Foto: BoBo
V lanskem letu v prometu umrlo 124 ljudi

Na cestah je umrlo 124 ljudi, kar je še vedno 124 preveč, je dodal notranji minister Gregor Virant in poudaril, da si bodo tudi vnaprej prizadevali, da dosežejo stanje 0.

Virant je na novinarski konferenci pojasnil, da tudi v prihodnje cilj policije in ministrstva na področju varnosti cestnega prometa ostaja čim manjše število nesreč, poškodovanih udeležencev v prometu in smrtnih žrtev. Leto 2013 je bilo po vseh teh kazalnikih sicer najuspešnejše doslej.

16 odstotkov manj nesreč
Na slovenskih cestah se je lani zgodilo za 16 odstotkov manj prometnih nesreč kot leto pred tem. Za 19 odstotkov manj je bilo hudo poškodovanih in za 4,6 odstotka manj mrtvih.

Neprilagojena hitrost
Najpogostejši vzrok prometnih nesreč ostaja neprilagojena hitrost, pomemben dejavnik pa je tudi alkohol, je povedal Virant. Več kot 10 odstotkov povzročiteljev je namreč vozilo pod vplivom alkohola. Ministrov cilj v letu 2014 je, da bi bila statistika vsaj za 10 do 20 odstotkov "manj črna" kot lani.

Policisti niso inkasanti
Virant je ob tem tudi izpostavil, da policija ne sme delovati "inkasantsko", torej z namenom, da bi pobrala čim več glob, ampak mora biti njen namen zagotavljanje varnosti. Policisti morajo biti prisotni na kritičnih točkah, tudi tam, kjer si jih ljudje želijo. Ob tem pa naj se policisti zavedajo, da se njihov uspeh ne meri po številu pobranih glob, pač pa po občutku prometne varnosti med državljani.

Predlagaj prometno kontrolo
Prav temu je namenjena tudi spletna aplikacija Predlagaj prometno kontrolo. Prek nje lahko državljani policiji predlagajo, na katerih lokacijah naj izvaja kontrolo. Aplikacija se je po besedah ministra že do zdaj izkazala za odlično, saj je policija prejela skoraj 2.000 takšnih predlogov, zato bodo njeno uporabo tudi nadaljevali.

Da je omenjena aplikacija policiji v pomoč, se je strinjal tudi generalni direktor policije Veniger. Prav tako je soglašal, da je bilo lansko leto s stališča prometne varnosti sicer najvarnejše do zdaj, vendarle pa je stanje po njegovi oceni ob tolikšnem številu smrtnih žrtev še vedno katastrofalno.

Umrlo 20 pešcev
Posebej je tudi pozval k previdnosti na cestah v letošnji, za zdaj mili zimi, saj je vidljivost zlasti v megli zelo slaba. Pešce pa je pozval, naj dosledno uporabljajo odsevne trakove. Od 124 smrtnih žrtev v lanskem letu je bilo namreč kar 20 pešcev, večinoma na prehodih za pešce.

Med preostalimi umrlimi pa je bilo 40 voznikov osebnih vozil in 11 potnikov v vozilih. Od vseh teh jih kar 35 ni uporabljalo varnostnega pasu. Umrlo je tudi 21 voznikov enoslednih motornih vozil.

Dve tretjini nesreč v naseljih
Kar dve tretjini nesreč sta se zgodili v naseljih. Veniger je opozoril, da je možnost preživetja pešca v prometni nesreči, ki se zgodi, ko avtomobil vozi s hitrostjo 50 kilometrov na uro, samo 15-odstotna. Kadar avtomobil vozi s hitrostjo 30 kilometrov na uro, pa je ta možnost 90-odstotna.

V lanskem letu v prometu umrlo 124 ljudi