Požar so gasili tudi z novimi letali za gašenje air tractor. Foto: URSZS
Požar so gasili tudi z novimi letali za gašenje air tractor. Foto: URSZS

Vodja izmene gasilcev Boris Peternelj je za Radio Slovenija povedal, da je bila noč mirna, dež pa jim je pomagal dokončno pogasiti požarišče. "Do dežja so ekipe na terenu oddaljevale robove požarišča in sanirale te robove. Požar je lokaliziran, dejansko pa je tudi pogašen," je dejal Peternelj. Kot je poročal novinar Radia Slovenija Andrej Šavko, 327 gasilcev ponoči ni imelo težav z vetrom ali strelami, zaradi dežja pa niso uporabljali letalnikov s termovizijo.

Gasilske ekipe so se zjutraj ob sedmi uri zamenjale, število gasilcev pa naj bi ostalo enako. Kot so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko, je nekaj ekip moralo prihod na požarišče odpovedati zaradi intervencij na svojih območjih zaradi nočnih neurij.

Vodja intervencije Simon Vendramin je zjutraj povedal, da se akcija bliža koncu in da naj bi jo končali ob 12. uri. Gasilske enote, ki so zjutraj prišle na Kras, bodo sodelovale predvsem pri popravljanju gasilskih cevi, ki so bile uporabljene na celotnem, tudi zelo težko dostopnem terenu.

Velik požar je v četrtek izbruhnil blizu vasi Škrbina pod Trsteljem v neposredni bližini požarišča katastrofalnega požara izpred dveh let, nato pa zajel skoraj celoten Trstelj. Skupaj je zagorelo približno 150 hektarjev gozda.

Gasilcem je delo oteževala močna burja, tudi z novimi letali za gašenje air tractor in letalniki pa so ogenj hitro in uspešno obvladali.

Posledice požara so poročanju Radia Slovenija že začeli odstranjevati tudi gozdarji, obsekavanje gozdnih cest in protipožarnih presek pa bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh.