Marjan Mikuž ima na glavni obravnavi vlogo oškodovanca, saj naj bi ga Srečko Prijatelj izsiljeval. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Mikuž ima na glavni obravnavi vlogo oškodovanca, saj naj bi ga Srečko Prijatelj izsiljeval. Foto: MMC RTV SLO

Na koprskem okrožnem sodišču so do konca prebrali tudi izjavo, ki jo je pred preiskovalnim sodnikom podal novogoriški poslovnež Marjan Mikuž. v pogovoru s preiskovalnim sodnikom je Mikuž na vprašanja, ali se Prijatelja boji, odgovoril, "kdo se ga ne bi". Ponovil je tudi, da je Prijatelj pričakoval tretjino provizije od posla z zemljišči na Orleški gmajni pri Sežani.

Izsiljeval naj bi tudi direktorico lokalne televizije
Pred senat je stopil tudi skupni znanec Prijatelja in Mikuža, upokojeni dramski igralec Sergej Ferrari, ki ima oddajo na lokalni televiziji Vitel. Prijatelja namreč obtožnica bremeni tudi izsiljevanja direktorice te televizije Dolores Žigon Klaut. Danes je Ferrari pričal, da mu je Žigon Klautova naročila, naj Prijatelju reče, da preneha pošiljati grozilna SMS-sporočila. Ko je Ferrari to storil, pa naj bi Prijatelj Žigon Klautovo vprašal, zakaj pošilja kurirja, je še dejal zaslišani Ferrari.

Pred senat tudi policist, ki je izvedel hišno preiskavo
Pričal je tudi eden izmed policistov iz specialne enote, ki je med hišno preiskavo pri Prijatelju opravil varnostni pregled orožja. Ena izmed pištol se mu je med praznjenjem nabojnika sprožila, naboj pa je priletel v zid. Policist je pojasnil, da se mu je to zgodilo prvič in po nesreči, Prijatelj pa je vztrajal, da je bilo to storjeno namenoma.

Obramba je ob tem predlagala, da se Časarja, mamo obdolženega Antonijo Prijatelj, njegovega nekdanjega odvetnika Silvana Jakina in policijskega strokovnjaka, ki je pregledal Prijateljeva SMS-sporočila Mikužu, povabi kot priče. V sredo je kot priča na sodišče vabljen tudi predsednik SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti.

Časar prejem 90.000 evrov provizije že zanikal
Prejšnji teden je Mikuž, ki na glavni obravnavi zaradi domnevnega izsiljevanja poslanca Prijatelja nastopa kot oškodovanec, pred senatom koprskega okrožnega sodišča že pojasnil okoliščine svojega znanstva s Prijateljem. Ta ga je seznanil s takratnim predsednikom uprave Luke Koper Robertom Časarjem, da bi izvedli posel z nakupom zemljišč na Orleški gmajni pri Sežani. Mikuž naj bi posamezna zemljišča kupil po precej nižji ceni, kot je znašala njihova prodajna cena Luki Koper. Razliko naj bi si vpleteni razdelili. Časar naj bi tako prejel 90 tisoč evrov, kar pa je že zanikal.

Tožilka Barbara Miklič Rožman je pojasnila, da je tožilstvo že 23. marca zahtevalo razširitev preiskave na Mikuža in Časarja, saj je tožilstvo sumilo, da je Časar ob Mikuževi pomoči nezakonito pridobil premoženjsko korist. Časar je tako osumljen zlorabe položaja, Mikuž pa pomoči pri zlorabi položaja.